14 Ocak 2010 Perşembe

IPTV'de Maç Keyfi


Son yayın ihalesi hayatımıza neler sokuyor henüz farkında değiliz. Web'den mobil platforma birçok alanda maç izlenebilecek ama bu noktada en keyiflisi IPTV olacak.

IPTV (Internet Protocol Television) basit olarak televizyon ya da görüntü sinyallerinin internet altyapısı üzerinde taşınması ve kullanıcıya ulaştırılması hizmeti. Peki IPTV hizmeti aldığımızda nasıl bir maç keyfi bekliyor biz tüketicileri.

Öncelikle IPTV servis sağlayıcısı sizin bütün kullanıcı profilinize hakim olduğundan sadece sizi ilgilendiren reklamları izleyebiliyorsunuz bu platfom üzerinde. Çünkü hangi reklam kategorilerini izleyip izleyemeyeceğinize karar verebiliyorsunuz. Eğer firma iyi bir CRM veritabanına sahipse ki Digiturk bu konuda hiç fena değil, otomobillere meraklı bir abone ekranının alt köşesinde İtalya'da Ferrari'nin yeni otomobilinin tanıtımının herhangi bir kanalda canlı izleyebileceği uyarısını alıp anında bu kanala geçebiliyor ya da maç izliyorsa bir taraftan da bu yayını kaydedebiliyor. Ya da ekranın altındaki advertorial uyarısını açıp izlemek de tüketicinin kendi elinde.

Heyecanlı bir Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde Alex'in attığı her golden sonra arkadaşlarınıza televizyon ekranı üzerinden chatleşerek gıcık eden mesajlar gönderebiliyor ya da tam tersi Arda'nın golleri yüzünden moral bozucu mesajları ekranınızın chat ekranında ardarda görebiliyorsunuz.

İzlediğiniz yayın mesela futbol maçı üzerinde tek hakim sizsiniz. İçeriden çerezinizi ve biranızı almaya gideceksiniz, maç sizi kumandanın bir tuşuna bastığınızda bekliyor. Geri döndüğünüzde kaldığınız yerden izlemeye devam ediyorsunuz. Bir tartışmalı pozisyon mu var, yayıncı kuruluşa gerek kalmadan geriye sararak yayını izleme imkanınız var.

Bir de IPTV'nin size sağladığı çılgın bir kanal seçeneği var. Canınız Vietnam'da oynanan maçı mı izlemek istiyor, can bu çeker. IPTV üzerinden bu sınırsız seçeneğe ulaşma imaknınız var. Internet'teki arama motoru mantığı IPTV'de de var. Mesela ekran üzerinden Messi yazıp o an dünyanın neresinde olursa olsun hangi TV kanalında Messi ile ilgili bir program varsa ulaşabiliyorsunuz.

İki yönlü iletişim imkanıyla karşı tarafla görüntülü konuşup konuştuğunuz kişiyi ekranda görebileceksiniz. Mesela Kaka bu şekilde taraftarların sorularını cevapladığı bir buluşma gerçekleştirebilecek.

Tabi tüm bu imkanların bedeli muhtemelen şu ankinden biraz daha tuzlu olacak. Yıllık321 milyon Doları kimse babasının hayrına vermez.

2 yorum:

  1. asıl soru işareti akıcı bir şekilde izleyip izleyemeyeceğimiz mevcut bağlantılarla.

    YanıtlaSil
  2. kaan şu anda mevcut durumda birçok yerde superonline hala TT altyapısını kullanıyor ancak bazı bölgelerde özellikle yeni yapılan inşaatların olduğu ve yerleşimin geliştiği bölgelerde fiber optik kabloları döşedi. ben böyle bir yerde oturuyorum ve internetin hızından oldukça memnunum. tabi gelişim alanı çok ama ben 3-4 yıl içerisinde sağlıklı ibr şekilde birçok yerde izlenebileceği kannatindeyim. kullanıcı sayısının henüz TT ADSL'e göre az olması da avantaj

    YanıtlaSil