28 Ekim 2009 Çarşamba

Rijkaard'ı Eleştirmek


Türkiye'de şöyle bir hava var: Birinci grup Rijkaard'ın değerini düşürmek için elinden geleni yapıyor. İkinci grup ise Rijkaard'ı eleştirmeyi bir tabu haline getirerek onu erişilmez bir futbol dahisi kılmaya çalışıyor.

Burada Flying Dutchman'dan bir alıntı yapacağım: "Her yerde ve her koşulda dogru sistem/dizilis/oyun felsefesi yoktur ve bu yüzden eldeki mevcut kadro ve bu kadronun oynadığı ligin genel yapısına en uygun olan en dogru sistemdir. Türkiye Süper Liginde Barcelona olabilirsiniz belki ama sürüyle Hiddink Chelseasi de sizi bekleyebilir. O zaman Barca olmak pek bir ise yaramayabilir".

Galatasaray'ın durumu tam da böyle değil tabi. Bir kere Rijkaard'ın futbola bakışı ne olursa olsun Galatasaray'ın oyuncu yapısı itibariyle ne total futbol oynamaya uygun olduğunu ne de oynadığını söyleyebiliriz. Şu anki görünümü itibariyle ne takım halinde hücum edebilmektedir Galatasaray ne de savunma yapabilmektedir. Servet'in deli danalar gibi rakip ceza sahasında gezinmesi ve gol araması değildir çünkü total futbol. Ve nitekim bu oyunun dizilişle de alakası yoktur aslında.

Rijkaard'ın Galatasaray'ı ne oynuyor peki? Hücumda öndeki dörtlünün kişisel becerilerini ön plana çıkaran, savunma ve orta sahanın desteklediği, savunmada ise öndeki dörtlünün savunma anlayışına neredeyse hiç katkı vermediği bir oyun düzeni. Aksini iddia eden var mı?

Bu durum Rijkaard'ın kabahati değil doğal olarak çünkü kadroyu kendisi oluşturmayan hiçbir teknik adam eleştiriyi hakketmez. Arogones'i geçen sene Fenerbahçe'de geçirdiği dönemden dolayı sırf bu yüzden eleştirmem mesela.

Rijkaard her ne oynatmak isterse istesin benim sürekli eleştirdiğim konu Elano'yu bir türlü devreye sokacak oyun düzenini oturtamamış olmasıdır. Bunu ister total futbol adı altında isterse başka bir isim adı altında yapın ne olursa olsun ortadaki gerçeklik Arda ile birlikte sezonun en flaş isminin Galatasaray'da yokları oynamasıdır sorun. Ha yokları oynayabilir ve siz başka bir oyuncu tercihi ile başka bir futbol oynatma yoluna gidebilirsiniz ama bu tercihte olmayınca eleştirmek gerekir.

Eleştirmek ister pozitif isterse negatif olsun kötü birşey değildir. Rijkaard'ın mutlaka Galatasaray'a ve Türk futboluna katacakları vardır. Buyüzden uzun yıllar Galatasaray'ın başında olmasını da isterim canı gönülden.

Ama ne Rijkaard'ı yerden yere vurarak onun sırtından rating yapmak, ne de onu erişilmez kılarak dokunulmaz hale getirmektir aslolan. Aslolan Rijkaard'ın uzun vadede yapacağı işlere bakmaktır. Maç performansını da eleştirebilirsiniz ama bu eleştirinin ömrü tıpkı oynanan oyun gibi 90 dakikayı geçmez.


Rijkaard ile Galatasaray bu sezon başarılı olamayabilir ancak Rijkaard için esas sınav önümüzdeki yıl olacaktır. Şu anki oyun için biraz ağır kaçacak olsa da dilimin ucuna gelen oyun düzeni total futbol değil topal futboldur.

Sezonun başından bugüne yediğinden fazlasını atmaya çalışan bir takım vardır sahada ve Türkiye içerisinde lokal başarıyı sağlayabilir bu oyun. Yuarıda bahsettiğimiz olası başarısızlığın tersine başarıda da Rijkaard'ın futbol anlayışının izlerinden çok bu gerçeklikle yüzleşmemiz gerekir.

Ve eğer Rijkaard gerçekten total futbolu oynatacaksa bunun için de önümüzdeki yaz döneminde istediği transferleri yapıp gelecek seneyi beklemek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder