27 Ekim 2009 Salı

Keita'nın Ardından


Keita'nın saha içi ve dışı olaylarını, son maçta Roberto Carlos'a vurduğu darbeyi başka bir yerde tartışabiliriz. Ama bu yazıda bize öğrettiğini konu edeceğim.

İyi ki Keita daha önceki Sami Yen'de ve Şükrü Saraçoğlu'ndaki maçları görmedi. Bu haftasonu atılan su bardağını saha komiserine ve gözlemcilerin yanına kadar koşarak burunlarına sokmasını ayakta alkışlamak lazım. Bu bir toplum olarak ne kadar duyarsız, ne kadar çevremizdeki olaylara toplumsal ve bireysel tepkiden yoksun yaşadığımızı bir tokat gibi çarptı yüzümüze.

Eğer Keita bundan önceki derbileri yaşamış olsaydı hiç kuşkum yok mbavulu toplar gider biz de ona yamyam kaçtı diye başlık atardık. Çünkü bu toplum içerisinde yaşaya yaşaya artık her türlü çirkinliği göremez hale geldik.

Derbi atmosferi, yaşanan gerginlikler değil beni kızdıran. Elbette gerginleşen bir oyun, seyirci herşey bu futbol denen zilletin parçaları. Hem de olması gereken parçaları. Ama bu gerginlikte seyircinin saha içerisine müdahale etmesi gibi bir lüksü yok. Adı üzerinde onlar seyirci. İzlemek ve desteklemek için oradalar. Rakibe bağırmak çağırmakta da sorun yok, rakip taraftarı kızdırmakta da.

Ta ki işin içerisine başkasına zarar vermek için yapılan fiili eylem girene kadar. İşte biz bunu o kadar benimsedik ki artık gözlerimiz köreldi. Keita da körelen gözlerimizi açmak için saha komiseri ve gözlemcilerin burnunun dibine kadar o su bardağını götürmek zorunda kaldı.


2 yorum:

  1. Derbinin ''suyunu çıkartmak'' bir gelenek haline geldi Fenerlilerin yüzüne bu utanç tablosunu vurunca Sami Yen'de olan bitenleri Galatasaraylıların yüzüne vurunca Kadıköy'ü işaret ediyorlar. Sözde modern statlarımız güvenlik kameralarıyla kimin ne attığını tespit edebilecek teknolojiye sahip lakin bu kullanılmadığı gibi gerçekleştirilen bir ihlali ihbar eden oyuncu sarı kart ile cezalandırılıyor. Sebep kural böyle diyormuş. İnsanlığın da kitabı yok malesef. Açıp hangi davranış kural dışı gösteresin. Hal böyle olunca bozuk düzene itiraz etmenin rengi sarı kart
    bozuk düzeni sürdürmek ve sürdürülmesine el ayak olmak serbest. Keita topu alıp kenara doğru koşup giderken sahayı terk etmesini istedim. Bu derbi gerçek futbolun sergilendiği bir dünya derbisi olacaksa birinin bunu yapması şart. Bir hakem,bir oyuncu ya da bir takım. Böyle derbi olmaz diyip bu ikiyüzlü oyuna dur demeli.

    YanıtlaSil
  2. bir derbi sözkonusuysa gerginlik kaçınılmaz. hatta tadı tuzu...ama sahaya o maddeleri atanları tek tek alıp bir çukurun içine koyup eline ne geçiyorsa fırlatmak lazım herhal

    YanıtlaSil