9 Ekim 2009 Cuma

Cannavaro'nun Dopingli Çıkmasına Şaşırmamak İçin Nedenler


Cannavaro'dan alınan idrar örneğinde doping çıkınca hem Juventus taraftarı hem de 2006 Dünya Kupası'nın yıldızı olan ve FIFA tarafından verilen yılın oyuncusu ödülünü kazanmış bir futbolcu olduğu için üzüldüm.

Ama Juventus tarihine bakınca şaşırmamak gerekir. Bu konuda ilk iddialar bir zamanlar Fenerbahçe'nin de teknik direktörlüğünü yapan Zdenek Zeman'dan gelmişti. Zeman 1998'de Juventuslu futbolcuların performansı artırıcı yasaklı maddeler kullandığını iddia etmişti.

Aynı yıl Juventus ile ilgili bu konuda soruşturma açıldı. 2001'de ise Edgar Davids'te doping çıktı ve oyuncu 16 ay sahalardan uzak kaldı. 2001'de pek çok oyuncunun kan değerlerinde rekor sayılabilecek farklılaşmalara rastlandı. Deschamps'ın alyuvar değerleri limitlerin çok üzerinde idi ve konunun uzmanları da doping maddesine rastlanamasa da yapılmış olmasının azımsanmayacak bir ihtimal olduğunu belirttiler.

2003 yılında bu sefer İtalyan bir farmakolog Juventus Kulübü ve futbolcuların ilaç alımları ile ilgili iddialar attı ortaya. 2004'te kulüp doktoru Riccardo Agricola futbolculara bilgileri dışında 1994-98 yılları arasında performans artırıcı madde vermekten suçlu bulundu.

2005'te İtalyan kanalı RAI Cannavaro'nun 1999 UEFA Kupası finalinde dopingli olduğuna dair bir takım dökümanlar yayınladı. Nitekim 2009'a geldiğimizde futbolcunun kortizon kullandığı ortaya çıktı.

Olaylara bakınca bu durum hiç de masumane gözükmüyor. Öte yandan performans artırıcı maddeler her geçen gün artarak kullanılmaya devam ediyor. Ve bilmediğimiz pek çokları testlerle de kanıtlanamıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder