13 Ekim 2009 Salı

Ardilla Afrika'ya Giderken Arda Niye Evde Otursun?


Four Four Two Dünya Kupası'nda izlemekten mahrum kalacağımız ya da kalma ihtimalimiz olan 10 yıldız oyuncuyu listelemiş. Aralarında bizi ilgilendiren bir isim var o da Arda Turan.

Bakın ne demişler Arda için: Türk yıldız Avrupa'daki istisnai yeteneklerden biri. Sadece 22 yaşında, Galatasaray'da 130'un üzerinde forma giydi ve sezona başlarken takım kaptanlığına getirildi. Altı galibiyetle takımı zirvenin hemen ardında.

Her iki kanatta da oynayabiliyor, hızlı, becerili ve olumlu kişilik özelliklerine sahip.... Böyle tanıtmaya devam ediyor site. Listede beraber anıldığı futbolcular Messi, Cristiano Ronaldo, Ribery, Zlatan Ibrahimovic, Cech, Dzeko, Forlan, Arshavin ve Modric.

Bu kısacık yazıda futbolumuz adına öyle sonuçlar var ki görmesini bilene. Listedeki on futbolcudan dokuzu Avrupa'nın dört büyük liginde oynarken sadece Arda Turan bu gruba dahil değil. Peki niye?

Listede yeralan oyuncular arasında Messi'nin Dünya Kupası'nda yeralmama ihtimali hiç de az değil. Ibrahimovic kesin yok gibi ama o gelirse Cristiano Ronaldo gelmeyecek. Bu ülkelerde ekol, teknik adam, kadro tartışması bizim kadar yapılıyor mu? Belki Arjantin'de. Ama kimse bizim kadar karalar bağlamıyor. Biliyorlar ki onlarda sistem var ve bu kupa olmazsa diğerine gidecekler. Biz ise korkuyoruz çünkü önümüzü göremiyoruz. Her eleme grubu bizim son şansımızmış gibi bakıyoruz olaya.

Biraz önce saydığım çoğu futbolcuların Milli Takımları, Avrupa için konuşursak bir önceki turnuvada ya yoklardı ya da ardımızdan döküldüler. Keza Dünya Kupası'nda yeralanlarında ne yaptıkları ortada. Durum böyle iken ülkemin istikrarlı bir futbol altyapısına sahip olmamasını bir kenara bırakırsak aslında her ülkenin inişleri ve çıkışları oluyor. Önemli olan Avrupa Şampiyonası'nda yaptığımız gibi geri gelebilmek.

Son on senede yaptıklarımızla ve yapamadıklarımızla hep Dünya futbolunun gündeminde olduk. Yarın yine olabilmek adına yeni bir seçimle karşı karşıyayız. Teknik adam seçimi önemli bir konu ülke futbolu adına. Bu noktada ya Capello gibi gittiği takımın oyuncu yapısına uygun kurguları seçen ya da Van Gaal gibi sistemi olan ve bu sisteminde vazgeçmeyen bir teknik adam profilini getireceğiz takımın başına.

Hangi yolu seçersek seçelim arkasında durmalı ve köstek olmamalıyız. Bizim potansiyelimiz var, evet futbolcu kalitemiz biraz önce saydığımız isimlerin gerisinde ama bunun nedeni daha çok vizyonel. Arda Turanlar büyük düşünmezlerse yerlerini Ardillalar alıyor malesef.

O zaman vizyonda yüklememiz gerekiyor futbolumuza ve futbolcumuza. Biraz istikrar, biraz kararlılık, biraz vizyon. İyice karıştırıp 2 sene kadar kısık ateşte pişirdik mi tekrar tadından yenmez bir Milli Takım çıkabilir karşımıza.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder