30 Eylül 2009 Çarşamba

Maradona'nın Türk Basınına Etkisi


"Tanrı beni birçok kez korudu, bu seferde koruyacağını umuyorum. Şunu kafamıza sokmamız gerekir ki bu iki maç Brezilya karşısında hediye ettiğimiz gibi yola devam edemeyeceğimiz asıl maçlarımız".


Maradona yukarıdaki açıklamayı Arjantin radyosuna yapmış önceki gün. Öyle olsa gerek ki günümüzün popüler ifadesiyle Maradona'nın bir "B" planı yok. O işi Allah'a havale etme yoluna gitmiş.


Maradona teknik adamlık kariyerinde spor basınımızın cevabını aradığı birbaşka soruya da cevap verdi. Teknik adamların bir takıma etkisi nedir? Budur, daha fazla etkileyemez. Ne olumlu ne de olumsuz.


Artık yıldızlara dayalı futbol oynanmıyor, takım oyunu (Türk Basınının anladığı takım oyunundan bahsediyorum) olmadan başarı gelmez, herkes pres yapacak herkes koşacak prensibini benimseyen Türk basını için Maradona'nın Arjantin'i sağlam bir örnek teşkil edecek bundan böyle.


Maradona teknik adamlık kariyerinde futbol üstüne çok klişe olan bir tezi de doğruladı. Daha doğrusu tabi ki bu klişe değil ama basınımız için büyük malzeme verdi. Artık bakın iyi futbolcudan iyi teknik adam olmaz, Maradona'yı görmediniz mi diyecekler.


Bir de işin ahlaki boyutu var. Gençlerimize örnek olmak için bir kokainmanı nasıl bir takımın başına getirirsiniz söylemini Maradona ile birlikte daha güçlü söyleyebilirler. Bakın işte Maradona da kokainmandı onunla da işler yürümedi.


Teknik adam karizmatik olmalı en sevdiğim söylemlerden biri. Hoş Maradona'nın futbolculuk yıllarından kalan ve politik duruşu itibariyle karizması olduğunu iddia edebilirsiniz ama bu kiloyla ve pozuyla Şenol Güneş'ten daha karizmatik değil. Bu yüzden karizmanın futbol takımına ve oyuna etkisini tekrar tartışmaya açabilir Türk basını.


Düşündükçe başka şeyler de çıkabilir, şu an aklıma gelenler bunlar. Tüm bunlardan kurtulmamız için Tanrı'nın Maradona'yı ve Arjantin'i en azından Dünya Kupası'na ve orada da yarı finale kadar taşıması gerekiyor. Yoksa işimiz vahim.


3 yorum:

  1. senol gunese laf atma ezikligi nerden cikti yazida onu anlamadim?

    YanıtlaSil
  2. Yazmış olmak için yazmak? Mental masturbasyonu cümle aleme duyurmak?
    ehi ehi diye gülüp geçmek..

    YanıtlaSil
  3. yazıda şenol güneşe laf atmadım taşlama şenol güneş'in karizmasına laf edenlereydi.

    mental masturbasyon yapacak malesef vaktim yok çünkü aynı zamanda profesyonel çalışan bir insanım kafamda doğurduklarını döktüm sadece

    YanıtlaSil