14 Eylül 2009 Pazartesi

Değişim



Bazı şeylerin değişmesi pek hoşuna gitmeyebiliyor insanın. Hiç değişmeyecekmiş gibi geliyor. Carlsberg ile Liverpool'un özdeşleşmesi gibi. 17 sene o forma üzerinde Carlsberg reklamını görmek insanda bu reklamın sanki formanın değişmez bir parçasıymış olduğu hissi uyandırıyor.

Günümüz dünyası böyle değil tabi, eğer daha çok para veren başka bir reklamveren varsa formanın üzerinde de onun markası ve logosu hemen eski göğüs reklamının yerine konulabiliyor. Tıpkı Londra merkezli Standard Chartered Bank'ın yıllığı 15 milyon £ parayı bastırıp Liverpool formasının göğüs reklamını 4 yıllığına alması gibi.

Dünya değişiyor, hayat da değişiyor. Carlsberg Liverpool'un formasına göğüs reklamını verdiğinde dünyada neler oluyordu.

Mesela Show Tv o yıl yayına başlamıştı. Dünya için küçük ama memleket için büyük bir adım olsa gerek. İspanya'da engizisyon mahkemelerinden kaçıp Türkiye'ye sığınan Musevilerin gelişlerinin 500. yılıydı. Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak isteyen kadınlardan 8'ini polisimiz gözaltına aldı. Nevruz kutlamaları için yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi ile 52 kişi öldü. Bosna Hersek o yıl bağımsızlığını ilan etti.

12 Eylül döneminde yasaklanan partilerin açılmasına izin verildi. Tanju Çolak hakkında kaçak Mercedes davası nedeniyle tutuklama kararı verildi ve sonrasında 9 yıl hapse mahkum oldu. Barcelona Olimpiyatları'nda Naim Süleymanoğlu altın madalyaları taktı boynuna.

Kuzey Irak'taki Kürt Parlementosu Federe Kürt Devleti'nin kurulduğunu açıkladı. Hemen ardında 20 bin askerle ordumuz operasyon yaptı, 9 askerimizi kaybettik. Sigara üretiminde devlet tekeli kalktı ve Philip Morris Türkiye'ye girdi.

Bugün benim doğumgünüm. 17 yıl öncesine gideyim diyorum da, gidemiyorum. Çoğu şey hafızamdan silinmiş bile. Biz değişiyoruz, dünya değişiyor, bu ülkede değişmeyenler de var tabi ama zamanla herşey değişiyor, değişecek de. Liverpool formasına aldığı reklamı değiştirmiş, çok mu?

1 yorum:

  1. Onu bunu bırak da senin hayatında neler değişiyor arada sırada bunlardan da bahset. Bak koca adam oldun, yaş oldu 33.. Doğum günün kutlu olsun..

    YanıtlaSil