24 Mart 2010 Çarşamba

Dünya Kupası'nda Unutulmaz Kareler-8

1934'te İtalya'daki Dünya Kupası siyasetin futbolla bu kadar içiçe girdiği ilk organizasyonlardan biri ama en çarpıcı olanıdır herhalde. Dünya Kupası adeta Mussolini'nin faşizm propagandasına dönüşmüş, İtalya'nın zaferiyle de bu propaganda kısmen de olsa amacına ulaşmıştır.

Öyle ki şampiyona için hazırlanan görsellerde bile faşist selamı veren biri vardır. Her ne kadar İtalyan teknik adam Vittorio Pozzo Mussolini'nin baskılarına pek boyun eğmese de turnuva faşizim şovuna dönüşmüştür. Öyle ki Mussolinin'nin final maçı öncesi futbolcuların askerlerle birlikte yürümesini istediği ancak Pozzo'nun bunu reddettiği söylenir. Mussolini de kupayı getiremezse teknik adamı kellesini almakla tehdit etmiştir.

Sonuçta Mussolini ve Duce'nin baskısı, saha içinde başarılı bir takımı saha dışı etkenlerle de destekleyerek kupayı İtalyanlara getirmiştir. Her ne kadar final maçı uzatmaya da gitse İtalyanlar Çekleri 2-1 ile geçerek mutlu sona ulaşmıştır.

Dünya Kupası'nda düşen bunca gölgeye rağmen Vittoro Pozzo'nun Mussolini'ye baş eğmeyen tutumu turnuva sonundaki kupa seremonisinde yukarıdaki fotograf karesiyle ölümsüzleşir. Siyaseti ne kadar futbolun içine sokmaya kalkarsanız kalkın başarı futbolcuların ve futbol adamlarının olacaktır. Başarıyı ölümsüzleştiren bu karede Pozzo futbolcuları ile birlikte yeralmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder