18 Mayıs 2009 Pazartesi

Homofobik Futbol Dünyası


Tan Sağtürk tanıdığı eşcinsel futbolcular olduğunu söyleyince futbol dünyası ayağa kalkmıştı. Tanju Çolak "Futbolcular arasından gay çıkmaz, futbolcu adam karda kışta çalışan adamlardır" tarzında bir açıklama ile tartışmayı gay ile gay olmayan arasındaki temel farklılığı fiziksel güç ve dayanıklılık, "erkek"olma boyutuna taşıyıvermişti.

Bu sözlerin tercümesi erkek adamdır futbolcu gerektiğinde tekmeye kafasını sokar gay adam bunu yapar mı hiç demekti aslında. Neresinden bakarsanız bakın dünyada da gay futbolcu olgusuna yaklaşım farklı değil. Mesela Scolari kendi kadrosunda gay futbolcuyu barındıramayacağını açıklamamış mıydı? İtalya'da gay futbolcu polemiğini Lippi 40 yıllık kariyerinde hiç gay futbolcu ile karşılaşmadığını söyleyerek yine de böyle bir futbolcu ile karşılaşırsa onu bu durumdan dolayı kadro dışı bırakmayacağını söylemişti.

Bugün aslında görmezden geliyoruz ama Avrupa Liglerinde pek çok oyuncu gay olduğunu gizlemek adına eskort kızlara para verip görüntüleniyor, sahada kimliklerini saklamak adına daha sert daha "erkek" gibi bir mücadele ortaya koyuyor. Türkiye'de de durum farklı değil. Bugün futbol dünyamız gay bir hakemin itiraflarını tartışıyor yarın bunu bir futbolcu olarak da görebiliriz. Ne ekranı buzlayarak ne de beynimizi buzlayarak bu gerçekliğin dışında kalmak mümkün değil.

Kimse cinsel kimliğini açıklamak zorunda değil, kimse açıkladığı için farklı tacizlere de uğramamalı. Bugün hepimiz Fashanu'nun akıbetini biliyoruz. Adam cinsel kimliğini ortaya koyduktan sonra kariyerinde nasıl bir düşüş yaşamış ve intihara sürüklenmişti. Daha kötüsü intihar ederken bıraktığı mektupta cinsel kimliği yüzünden de özür diledi.
Dürüstçe konuşmak gerekirse eğer bir futbolcu olsaydım gay olduğunu bildiğim bir futbolcu ile aynı ortamda duş almaktan sıkıntı duyardım. Ama bu sıkıntı benim onun futbolcu kimliğine ve hayatını kazanma hakkına saygısızlık etmeme neden olmazdı. Din, dil, ırk ayrımı üzerine futbol dünyasının artık cinsel kimlikle ilgili ayrımcılık konusuna da eğilmesi ve insanları eğitmesi gerekiyor.

1 yorum:

  1. gay futbolcuyla birarada bulunmaktan sıkıntı duyma hislerinin üzerine git derim.homofobinin boyutları çok farklıdır.ya kendi eşcinselliğini keşfetmekten korkuyorsun ya da ayrımcılığa karşı olduğunu söylerken samimi değilsin.aidiyet kaygısı olanlar dışlanmaktan korktukları için kendisi olmayan yapay insanlardır.

    YanıtlaSil