24 Nisan 2009 Cuma

Eski Dostlar - Sabin Ilie


Fenerbahçe 1997 sezonuna Galatasaray'ın gölgesinde giriyordu. Adrian Ilie'ye Galatasaray formasını giydirmiş olan rakibine karşı her sezon transfer bombası patlatmaya alışmış Fenerbahçe'nin yanıtı gecikmedi ve kardeşini yani Sabin Ilie'yi İstanbul'a getirdiler. Her yabancı futbolcuya olduğu gibi anlı şanlı bir karşılamanın ardından Ali Şen yönetiminde o sezona Fenerbahçe formasıyla giriş yaptı Sabin Ilie de.
2,5 milyon dolar bonservisi Steau'ya yıllık 700.000 dolar kendisine ödenmek üzere üç yıllık sözleşme imzaladığı Fenerbahçe'de daha sonra iyi ki bir oy farkla başkanlık yarışını Aziz Yıldırım'a kaybetti diye Fenerbahçelilerin çokça dua ettiği Vefa Küçük "Çok iyi bir futbolcuyu kadromuza kattık. Forvet eksiğimizi giderdik ve kadromuzu en iyi duruma getirdik" açıklamasını yapmıştı.



Sezonun ortalarına doğru ise dönemin teknik direktörü Otto Bariç onun hakkında açtı ağzını yumdu gözünü: "Ülkesinde 38 gol atmış ama bize katkısı yok.. Boliç'in yerine başka oyuncu monte edeceğim". Bu sözler Ilie'nin Fenerbahçe'deki süresinin dolduğunu gösteren sözler oldular. Kendisi de Fenerbahçe'den ayrıldıktan sonra sıkça kongrelerde Aziz Yıldırım ve Ali Şen arasındaki atışmalarda meze oldu.

Burada tarihe bir not düşmek de yarar var. Hıncal Uluç Sabin Ilie'nin Kocaelispor'a verilmesinden sonra köşesinde şu satırlara yervermiştir: "Sabin İlie, çok yeniydi. Ama Romen futbolunun, bu Dünya Kupası finallerinden sonra kabuk değiştirecek Romen futbolunun en gözde ümidi idi. Onu sabırla bekletmek Fener'e kısa zamanda bir süperstar kazandırabilirdi". Bu satırlar tek başına bile Hıncal Uluç'un futbol bilgeliğine delil niteliğindedir.
Aslında hep ağabeyinden daha yetenekli olduğu çokça konuşulmuş ancak malesef görebilen olmamıştır. O sezon da pek görebilen olmadı zaten. 1993'te Electroputere Craiova ile başlayan profesyonel kariyeri 1995'te Steau Bükreş ile zirveye çıkmış bir oyuncunun kalan yıllarında bir sezonda dört kulüp dolaştığını görebilmek mümkün. Zaten bugün Çin'de forma giyen Sabin Ilie'nin 1993'ten bugüne 22 takımda forma giydiğini söylememiz sanırım onun futbolda bir Evliya Çelebi olduğunu söylemek için yeterli bir sayı olsa gerek.

Futbol hayatının sonunda Futbolname diye bir kitap çıkartırsa şaşırmayacağım. Biz onun futbol geçmişine tekrar dönelim. Fenerbahçe'de dikiş tutturamayan ve 12 maçta 3 gol atabilen Ilie bir sonraki sezon şansını Kocaelispor'da denedi. Ancak orada da istenen performansı veremeyince hiç forma giyemese de Valencia'dan başlayan çeşitli Romanya takımlarında devam eden bir dönem Çin Süper Ligi'ne uzanan ancak tekrar Romanya'ya geri dönüşü olan bir hikaye çıkıyor karşımıza.

Adrian ılie'den daha yetenekli gösterilip bir türlü istenilen performans düzeyine ulaşmamasında alkol önemli bir etkendir diye söylenir. Oturmamış kişiliği hep sorun olmuştur gittiği kulüplerde. En son Romanya'nın Arad takımında forma giyerken bir gece kulüünde arkadaşı ile birlikte iki bayana asılması sonucu olay çıkarması, gece kulübü çıkışı kulübün camlarını taşlamaları nedeniyle en sonunda gece kulübü çalışanlarının polise şikayet etmesi ile bir süre nezarethanede alıkonulmasına kadar uzanan kötü anıları da az değildir. Nitekim Cleopatra Gece Kulübünde yaşanan bu olay sonucu Arad'tan da ayrılmak zorunda kalmış, bir sene Yunanistan'da, bir sene tekrar Romanya'da oynadıktan sonra kendisini tekrar Çi Süper Ligi'nde bulmuştur. Kariyeri boyunca aslında hiç de kötü bir istatistiği yoktur. Forma giydiği maçlarda 297 maçta 131 gole imza atmıştır. Nitekim Çin Süper Ligi'nde Qingdao Hailifeng formasıyla 22 maçta 18 golle geçtiğimiz senenin gol kralı ünvanına sahip olmuştur. Zaten Çin'e dönüşünde de esas referans daha önce 2005'te 11 maçta formasını giydiği Changchun Yatai takımında attığı 14 goldür. Şu an 33 yaşında olan Sabin Ilie halen Changchun Yatai formasını giyiyor ve dördüncü hafta sonunda ligin dibine demir atmış takımında bu sezon içerisinde iki gole imza atmış durumda.



Her ne kadar Fenerbahçe'nin yabancı transferleri arasında yanlışlıkla alınan Danimarkalı Sarı Tay Nielsen ile çekişse de kariyeri ondan daha başarılıdır!!! En azında Çin'de idol olacak kadar.

1 yorum:

  1. my chinese friend
    here you go

    http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=n&u=http%3A%2F%2Ffutbolmanya.blogspot.com%2F2009%2F04%2Feski-dostlar-sabin-ilie.html&sl=tr&tl=zh-TW

    YanıtlaSil