18 Haziran 2010 Cuma

Takım Olamamışsın

Dün yönetim kurulu ile Daum'un gerçekleştirdiği görüşme Fenerbahçe'nin geldiği yolun son noktası olmuştur. Hemen baştan belirtelim: Daum Fenerbahçe'de bulunduğu dört yıl içerisinde iki şampiyonluk ve iki de son hafta kaybedilerek kaçırılan lig şampiyonluğu nedeniyle çok başarılıdır.

Rakamlar böyle söylüyor, benim uydurduğum birşey değil. Bu işin bir boyutudur ve önemli bir boyutudur. İşin diğer boyutunda ise son hafta iki kez kaçırılan şampiyonluğun taraftar ve camia üzerinde yarattığı travma vardır ki bu da asla yadsınamaz. Yine Daum'un Fenerbahçe'de çalıştığı süre içerisinde ağzını bir torba gibi büzemediği ve düşünmeden konuştuğu ya da bilerek spekülasyon yarattığı demeçleri de bir kenara koymak gerekir. Ama o veya bu şekilde bir kıyaslama yapacak olursak hem yönetimden hem de Fenerbahçe'de bu dönem ve öncesinde oynayan futbolcuların hepsinden daha başarılıdır Fenerbahçe ile geçen birlikteliği süresince.

Bugün gelinen noktada Daum'un tazminatını vermemek adına Fenerbahçe yönetimi yine saygınlığını yitirmektedir. Kendi saygınlığını bir kenara bırakın Aykut Kocaman gibi bir adamın da saygınlığıyla oynamaktadır. Bütün camia takımın başında Aykut Kocaman'ı görmek istiyor olabilir ama Aykut Kocaman'ın bugün düşünmesi gereken şey aslında yarınlardır. Çünkü iki sezon üstüste şampiyon yapacağı bir Fenerbahçe'de bile birileri üçüncü senesinde şampiyon olunamadığı takdirde onu da tıpkı Daum gibi kapının önüne koymak için elinden geleni yapacaktır.

Bu zihniyet yapacaktır aslında suçu Fenerbahçe'nin üzerine yamamayalım. Bugün Daum'un demeçlerini ve dengesizliklerini tartışan herkesin önüne gazete arşivlerini çıkarıp Fenerbahçe yönetiminin son on bir yıl içerisindeki söylemlerine bakması ve asıl dengesizliğin, asıl spekülasyonun, asıl hedef saptırmanın bu demeçleri kronolojik olarak takip ettiğinde yönetimde olduğunu anlaması gerekir.

Fenerbahçe bir mal değildir, hiçkimsenin parasıyla hüküm süreceği bir derebeylik de değildir. Fenerbahçe yönetimi Daum ile devam kararı alabilir ama Alman teknik adamı yıldıracağım diye Fenebahçe'nin zamanını çalamaz, içlerinde biraz Fenerbahçelilik varsa çalmamalıdır da.

Eğer sezon sonu Bursaspor'a kaybedilen şampiyonluğun ertesi günü ortaya yol haritasını çıkartacak dirayet gösterilebilmiş olsaydı bugün Fenerbahçe'li gelecek sezonu ve hatta sezonları kara kara düşünüyor olmayabilirdi. Ama aylarca Aykut Kocaman'ı takımın başına geçireceğim deyip sonra Beşiktaş yönetiminin Del Bosque'de, Tigana'da .... düştüğü duruma düşmemek için böyle inandırıcılıktan uzak bir yola devam kararı traji komediden çok daha fazlasıdır Fenerbahçe'li için.

Sözün özü ben böyle bir şampiyonluk istemiyorum bu sezon. Fenerbahçe'nin bu kadar saçmasapan ve  derebeylik düzeninde yönetildiği halde alabileceği bir şampiyonluğu da içime sindiremiyorum.

Çokça bilinen bir söz vardır ya adam çıkar gelir ve babasına: "Baba bak ben çok zengin oldum" der. Babası da "adam olamamışsın" cevabını verir. Bizimki de o hesap. Fenerbahçe sezon sonunda şampiyon olur ama kendi temsil ettiği değerlerde bir takım olamaz bu yolda ilerledikçe.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder