31 Mart 2009 Salı

Yaşlı Kurt ve Yaşlı Kadın



1 Nisan'da oynanacak İtalya - Serbest İrlanda maçı bir İtalyan için çok daha fazla anlam taşıyor. 70'li yaşlarını yaşayan bu ihtiyar kurt (Arogones'te 70'lerinde ama bu adam bir başka) eleme grubunda rakibinin 4 puan arkasında grup liderliği iddiası zayıflamış da olsa en azından ikinci bitireceği gruptan çıkarak Dünya Kupası'na gitma hayalleri yaşıyor.



"En çok sevilen İtalyan koçlardan biri olduğumu hissediyorum" demiş, en azından benim için geçerli bir ifade. Lippi ile birlikte en sevdiğim iki İtalyan'dan biri ama o ilk gözağrım. Birçoğumuz onun saha dışındaki meziyetlerini bilmeyiz ama o aynı zamanda çok iyi bir mim oyuncusu, yani pandomim yapıyor. Günümüzde İtalyanlar -gerçekte, genel planda Latinler- hala kendilerini jest ve hareketlerle ifade etmekte tüm diğer etnik gruplardan ileride ve üstündürler. Bu sanatın ortaya çıkışının ardında şöyle bir hikaye var; Uzun zaman önce İtalya'nın güneyinde zorba bir tiran varmış. Yaptığı kötülüklerden dolayı halkın ayaklanacağı korkusuyla yaşarmış. Ayaklanmayı engellemek için de, konuşanlara ölüm cezası vererek, çok uzun bir süre insanların birbirleri ile konuşmalarını yasaklamış. Böyle olunca da halk, düşünsel ilişkilerini işaretler, jestler ve hareketler yoluyla kurmayı öğrenmiş...



Bu nedenledir ki İtalyanlar konuşurken en çok mimik kullanan ve bunu gayet başarılı ve sevimli şekilde yapan bir millettir. Tıpkı bizim İtalyan koç Trapattoni gibi. Ama bu adamın bir başka özelliği saha içine hükmetme konusunda daha da yetenekli olması.



Futbolculuk yıllarında uzun süre Milan forması giydi ama Trapattoni'yi bu kadar çok sevmemin nedeni benim sıkı bir Juventus taraftarı olmam onunda gelmiş geçmiş en sıkı Juventus teknik direktörü olması. 1976-86 ve 1991-94 yılları arasında bu takımın teknik direktörlüğünü yapan Trapattoni'ni en büyük başarıları da siyah beyazlılarla kazandığını biliyoruz. Sadece Juventus'la kazandığı başarılar gözönüne alındığında ki beni en çok burası ilgileniriyor, yaşlı kurtun yaşlı kadınla geçirdiği yıllara şimdiki adıyla bir Şampiyonlar Ligi, bir ikincilik, bir Kupa Galipleri Kupası, iki UEFA Kupası, iki UEFA Süper Kupası, 1 Kıtalararası Şampiyonluk, 6 Serie A şampiyonluğu ve 2 İtalya Kupası sığdırdığını görüyoruz.



Yaşlı kurt yaşlı kadın için her zaman en ideal eş oldu. İkisi de yaş aldıkça daha bir güzel, daha bir sıcak geliyorlar gözüme. Ne Alex Ferguson'lu Manchester United'ı, ne Wenger'li Arsenal'i bu kadar çok sevdim. Futboldaki ideal evlilikti Juventus ile Trapattoni'nin birlikteliği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder