7 Temmuz 2010 Çarşamba

Teşekkürler Uruguay, Teşekkürler Suarez

Hollanda finalde ama Hollanda benim izlediğim bugüne kadar ki en sıkıcı Hollanda. Ve yarıfinalin bu ilk ayağına da bugüne kadar çok iyi maçlar yöneten Özbek hakem triosunun hataları damga vurdu. Tıpkı Arjantin'in Meksika'yı geçtiği maçtaki gibi.

Uruguay adına oyun stratejisi eksikleri de gözönüne alındığında mükemmeldi. Ama bu strateki oyun içerisinde birkaç kez sekteye uğradı. İlk yarıda hesapta olmayan Van Bronchost'un muhteşem füzesiydi ki bunun dışında pozisyon vermedi Uruguay rakibine. Bir de hakemin Cavani'nin pozisyonuna kalkan hatalı ofsayt bayrağı var ki aynı hakem maç 1-1 giderken Van Persie'nin aktif alanda Sneijder'in şutunda Muslera'nın görüş alanını kapatmasını es geçerken maç 3-1 iken Cavani'nin ofsayt olmayan pozisyonu yine bayrakla kesildi.

İşte tüm bu etkenler stratejiyi zora sokarken Uruguay'ın final şansını da elinden aldı. Uruguay'da birkaç tane üst düzey, hakikaten birinci sınıf oyuncu var. Bunlardan Suarez yoktu ve olsaydı çok şey değişirdi. Ama Forlan sahadaydı ve vasat da gözükse elinden geleni yaptı. Gargano Gattuso'nun daha teknik olanı ve oyun görüşü daha gelişmiş hali. Maçta ibreyi Uruguay adına çeviren de onun hollanda'nın defanstan her çıkışında yaptığı müthiş pres ve kaptığı toplar oldu aslında. Gargano 25 yaşında ve Napoli'de oynuyor. Geçen sene Serie A'yı çok yakından takip etmedim ama bu maçtaki oyunu bile iyi bir referanstır. Defansı solunda ise Fucile'nin yokluğunda Cacares Robben karşısında çok başarılıydı. Godin Lugano'nun yokluğunda partneri olmadan da defansı iyi yönetti. Ve Lugano bu turnuvada kesinlikle 1. sınıf bir defans oyuncusu olduğunu kanıtladı.

Hollanda'nın özeti ise yarıfinale gelen diğer üç takım gibi takım oyunu oynuyor olması. Ama vasat bir defans hattı var. Ve yine turnuvaya gelen birçok takımdan daha kötü bir forvet hattına sahipler. Ama defansın önünde Van Bommel, orta sahada Sneijder ve kanatta Robben takım oyunu içerisinde takımı sırtına alıp taşıyan isimler aynı zamanda. Hollanda bu takımla Dünya Kupası'nı kazanırsa bu ne futbolda bir devrim ne de başka bir değer taşır gözümde. Hatta Cruyff'lu ve sonrasında Gullitli, devamında da Bergkamplı jenerasyonun Dünya Kupası kaldıramayıp bu takımın kaldırması futbola ihanet olur benim nazarımda. Tıpkı Yunanistan'ın Avrupa şampiyonu olması gibi. Tabi ki Holanda Yunanistan değil ve bu kadro bile o Yunanistan'dan birkaç gömlek üstün ama bu yukarıda sıraladığım gerekçeleden dolayı başarı için yeterli değil.

Bu 90 dakikanın sonunda Uruguay'ı finalde görmek isterdim ama olmadı. Sırf yarı finalde ortaya koydukları istekli oyun ve maçta hiç geri adım atmamaları bile onları finalde izlemem için yeterliydi. Üstelik Almanya - İspanya eşleşmesinden kim gelirse gelsin benim için daha zevkli bir final vaadediyordu G.Amerikalılar.

Olmadı...Suarez'in eli yarıfinale taşıdı ama yarı finalde onun ayaklarına ve iyi bir maç yönetimine ihtiyacı vardı Uruguay'ın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder