13 Temmuz 2010 Salı

Socrates'e Göre Pele mi Maradona mı?

Diego Armando Maradona için 2010 Dünya Kupası bir hayalkırıklığı mı? Kimine göre evet kimine göre ise hayır. Buna en iyi cevabı Arjantinliler Milli Takımlarını şampiyon gibi karşılayarak verdiler.

Eski bir futbolcu ve yeni bir teknik adam için inanılmaz bir güvenoyu. Yıllardır Pele ile kıyaslanıp futbolseverler tarafından tüm zamanların en iyi oyuncusu ünvanı verilmiş küçük dev adam bir kez daha taçlandırıldı. Futbolun güzel tarafı da bu aslında. Kahramanlar yaratıp daha sonra onları ilahlaştırmak. Aynı şeyi Brezilyalılar da yapıyorlar. Pele sözkonusu ise onu Maradona ile kıyaslamak abesle iştigal. Onlara göre yeni neslin Pele'yi izlememiş olması en büyük etken Maradona'yı daha büyük futbolcu ilan edenler arasında. Ama Brezilyalılar tarih yalan söylemez ve Pele'nin başarıları ortada savının arkasındalar.

Arjantinli ya da Brezilyalı olunca ister istemez tarafsınız. Dünyanın geri kalanı da aynı aslında. Dün daha önce birkaç kez yayınlanan bir belgeseli izledim NTVSpor'da. Ezeli rekabetler ele alınıyordu ve bu bölümde milli takımlar konu edilmişti: Brezilya ve Arjantin.

Daha önce göz ucuyla izlediğim bu belgeseli bu sefer saniyesi saniyesine takip ettim. Ve bence Pele mi Maradona mı tartışmasına bugüne kadar getirilmiş en güzel yaklaşımı Socrates'ten yani futbolun gelmiş geçmiş en büyük filozofundan dinledim. Socrates'e göre her ikisinin de yaklaşımları birer ego gösterisi ve tarih boyunca Pele mi yoksa Maradona mı daha büyük futbolcu sorusunun cevabı olmayacak.

Farklı dönemlerde oynamış iki futbolcuyu karşılaştırmak bile saçma diyor Socrates. Her dönemin farklı koşulları var ve her dönem kendi yıldızını bu koşullar altında çıkarıyor. Yoksa yaptığımız iş de yani futbol öyle ahım şahım bir iş değil. Ne Maradona ne de Pele bir Einstein değil dünyamız için. Zaten Socrates'e göre ikisinden de büyük olan bir Arjantin ve Brezilya var.

Tam bir Socrat yaklaşımı. Bu tartışmaları yapıyor olmak her zaman zevkli olacak. Tıpkı bugün Messi mi Maradona mı diyenler gibi. Ama bir tek gerçeklik var ki o da her futbolcunun kendi dönemi içerisinde değerlendirilmesi gerekliliği. Ve her futbolsever için eminim ki jenerik bu isimler dışında daha özel olan kahramanlar var. Mesela benim için Romario Pele ve Maradona'dan daha özel, her zaman kalbimin derinliklerinde.

Yine de Socrates'in söylediklerin en doğrusu. Her oyuncu kendi döneminde güzel ve onları karşılaştırıyor olmak büyük haksızlık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder