6 Haziran 2009 Cumartesi

Serie A'nın Çöküşü




Serie A 90'lı yıllara damgasını özellikle A.C. Milan ve Juventus'un bayraktarlığında vurdu. Ne var ki 2000'li yıllara gelindiğinde bu etki Premier Lig'in yükselişi ile ciddi bir sekteye uğradı. Rus, Amerikan ve Arap yatırımcıların ardarda Premier Lig takımlarına yatırımları, Serie A'da yaşanan şike skandalı ve bu skandaldan en çok A.C. Milan ve Juventus'un yara alması, Inter'i ligin zirvesine çıkartırken görüldü ki aslında Moratti'nin Inter'inin bu boşlukta Serie A'yı domine etmesi mümkün iken Avrupa'da aynı dominantlığı gösterebilecek altyapısı yok.



Bugün gelinen noktada La Liga'da Barcelona ve Real Madrid ekonomik boyutta Premier Lig takımları ile halen başedebilecek güçteler. Kaka her ne kadar Real Madrid transferi ile ilgili olarak konuşmasa da Berlusconi onu satmaya çoktan gönüllü. Berlusconi "İspanyolların Kaka için verdiği teklifi reddetmek çok zor" diyor. Öte yandan Ancelotti'nin Chelsea'ye gitmesiyle Pato'nun da İngiltere yolunu tutacağı söylentilerine karşı çıkıyor. Ancelotti döneminde geçen sekiz yıl şike skandalının vurduğu darbeye rağmen istikrarlı bir görünüme sahipti. Kadim dostu Galliani de bunu inkar etmiyor ve Ancelotti'ye teşekkür ediyor. Ancak Ancelotti sonrası onun döneminde oldukça yaşlanan kadronun bir de Kaka'yı elinden çıkarmasıyla nasıl tekrar kendini yenileyeceği konusu tam bir muamma. Bu işin sadece Pato ile olmayacağı da aşikar. Pato hiçbir zaman Kaka, Cristiano Ronaldo ve Messi gibi takımı domine edebilecek düzeye ulaşamayacak ve ancak yardımcı erkek oyuncu rolünü üstlenecek. Teknik direktörlüğe getirilen Leanardo'nun ise bir Guardiola modeli oluşturabileceğine herkes şüphe ile bakıyor.



Juventus kanadında ise Nedved'li dönem sona erdi. Diego gelecek için iyi bir transfer izlenimi veriyor ancak Juventus'ta da önemli bir iki isme daha ihtiyaç olduğu aşikar. Raineri ile yola devam edilmeyecek olması iyi bir başlangıç. Keşke Serie A'ya takımı taşıyan Deschamps ile devam ediyor olsalardı. Inter kanadında ise Ibrahimovic artık çoktan beynen başka diyarlara yelken açmış durumda. O da istediği enternasyonel başarılara Inter ile ulaşamayacağının farkında. Eto'nun takas ile Serie A'ya gelmesi Inter'i ayağa kaldırmaz.

Serie A için bir başka tehlikede ligde sivrilen Zarate, Balotelli, Santon, Giovinco, Lavezzi gibi genç yeteneklerin de bazılarının adının Premier Lig ve La Liga takımları ile isimlerinin anılıyor olması. Bu oyuncular her ne kadar Serie A'nın geleceği için umut veriyorlarsa da uçup gitmeleri an meselesi.
Her yönüyle Serie A şu andaki görünümüyle Kaka'yı ve Ibrahimovic'i kaybederse zaten gerisinde olduğu Premier Lig ve La liga'yı geçin Bundesliga'nın bile arkasına düşebilir. Belki 2000'li yıllara nekahat dönemi de denilebilir İtalyan futbolu açısından. Ve 2010 döneminde tekrar bir numaraya yükselebilirler. Ancak bunun da oldukça planlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Yine de nekahat döneminde Milli Takımlar düzeyinde kazanılan Dünya Kupası ve kulüpler düzeyinde Milan ile kazanılan ŞL bir nebze olsun İtalyanların yüreğine su serpiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder