13 Ocak 2009 Salı

SS

Sporun siyasete sıçradığı, bulaştığı ülkeler sıralaması yapılsa listenin en başlarında yeralacak ülkelerden biridir herhalde Türkiye. Toplumsal infiale yolaçan olaylarda genelde tribünlerde patlak verir ülkemizde.



İsrail Gazze'de katliam yapıyor diye Telekom'un basketbol maçında izledik bu olayların son örneğini. Benim de aklıma hemen Pini Balili geldi. Kadere bakın ki Pini Balili MAdımak Oteli katliamının yaşandığı ve birçok aydının dinsiz diye diri diri yakıldığı bir Anadolu şehrinde futbol hayatını sürdürüyor. Ama genelde halkımız kendisine hizmet eden ya da içlerinde yaşayanlara karşı daha bir duyarlıdır. Nitekim Sivas'ta Balili'nin hiçbir sıkıntı yaşamadığına eminim bu olaylardan dolayı. Esas sıkıntı Sivasspor'un deplasman maçlarında rakip seyircilerin vereceği tepkilerde yaşanacak. Bir de saha içinde rakip futbolcuların daha bir sert, daha bir tehditkar davranışlarında. İkinci yarıda bizi pekçok olay bekliyor olabilir Sivasspor maçlarında. En azından saha içerisinde galiz küfürlere maruz kalacağı kesin Balili'nin.



Gazze'de yaşanan bir insanlık dramı. Tıpkı Nazilerin ve SS'lerin İkinci Dünya Savaşı yıllarında Yahudilere yaptıkları zulüm ve soykırım gibi.


Oskar Schindler'in kemiklerini sızlıyor olsa gerek. Biz de siyaseti spora alet edip binlerce Yahudi'ye kucak açtığımız İkinci Dünya Savaşı yıllarında bu yardımı gösteren İsmet İnönü'nün kemiklerini sızlatıyor muyuz acaba? Balili ya da herhangi bir İsrail vatandaşı olanların sorumlusu değil. Olmamalı da...Toplumsal tepki verilmeli, gerekirse sportif alanlarda da bu tepki gösterilmeli ama sporun içerisine siyasi çirkinlikler sokulmadan.



Ne yazık ki küçük beyinler ligin ikinci yarısında küçük düşüncelerine alet edecekler futbolu. Ve işte o zaman sahalarımızda hiç görmek istemediğimiz olaylar klişesini bir kez daha yaşayacağız. Hitler öldü ama zihniyet değişmedi ki...Hitler zihniyetine sahip olmak için illa Alman olmaya gerek yok. Bir Yahudi, Filistinli ya da bir Türk de pekala sahip olabilir bu zihniyete.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder