28 Ağustos 2011 Pazar

100 Metrede Değişen Kader: Usain Dışarıda, Kim Collins Kürsüde

Maurice Greene Dünya Şampiyonası'nda Bolt'un Blake tarafında geçileceğini iddia ederken herhalde bu yarışmada Bolt'un diskalifiye olacağını düşünmemişti. Onun tezi koşu stilini değiştirmesinden ve sakatlıktan sonra da eski formuna ulaşamamasından kaynaklanıyordu.

Ancak Maurice Greene gibi bir efsane de söylese akıl karı gelmiyor insana Usain Bolt'un bir 100 metre yarışında geçileceği. Öyle sanıyorum ki bu sezon boyunca kırdığı 9:58'lik rekora yaklaşamamış olması yeni bir rekor kırma ve kendini tekrar ispat etme gibi gereksiz bir psikolojiye girdi Bolt. Böyle olunca da özellikle daha önceki yıllarda yaşadığı start anındaki zamanlama problemini ortadan kaldırmak isterken erken start alarak şampiyonluğu G.Kore'de bıraktı Jamaika'lı sprinter. Onun yokluğunda da Blake 9:92 ile çok rahat bir yarış kazandı.

Bu yarışmanın hiç kuşkusuz en sempatik yanı 35'lik Kim Collins'in üçüncü gelrek bronz madalyaya ulaşmasıydı. Yarı final elemelerinde Eurosport yorumcusu Maurice Greene onun hakkında bu adam hiçbir zaman kendini baskı altında hissetmedi diye yorum yaparken, o Green'e takılmış ve 2003'te kazandığı Dünya Şampiyonluğu'na da atıfta bulunarak, o yarışta tıpkı Bolt gibi erken start alarak diskalifiye olan ABD'li sprinterin her zaman baskıyı yaşadığını, kendisinin ise onun gibi bir sprinterin yanında yarış kazanmasının mümkün olmadığından hiçbir yarışta baskı hissetmediğini söylemişti.

Kendisinden 15 yaş küçük genç adamlarla aşık atan bu yaşlı kurt kariyerinin sonunda bronz madalyaya ulaşarak ülkesinde efsanesini daha da pekiştirdi. Saint Kitts and Nevis'li sprinter için bu küçük ülke, ülkenin tek ve en önemli caddesine dünya şampiyonu olduğunda onun ismini vererek Collins'i onore etmişti. Artık ülkenin ismini değiştirirler bu üçüncülükten sonra diye düşünmüyor değil insan.

 Hele ki ilk 50 metreyi önde geçtiğinde mutfakta oturduğum sandalyenin tepesine çıkmış "Aman Allah'ım, bu bir rüya mı" diye tepiniyordum. Rüyadan ikinci 50 metrede uyandırdı Yohan Blake. Usain Bolt dışında diğer atletlerin ortalama bir 100 metre yarışında ilk üçe girmesi dahi zor ama kader böyle birşey. Asafa Powel ve Tyson Gay'in belki de Dünya Şampiyonası'na gelememeleri, Usain Bolt'un diskalifiye olması... Hepsi bir araya geldi ve Kim Collins'i kürsüye taşıdı.

Tarihin en yavaş 100 metre şampiyonu, 2011 Dünya Şampiyonası'nda da yavaş bir yarıştan kazançlı çıktı. Çok ilginçtir ama 9:58'e gelen dünya rekoruna rağmen finalde sadece birinci gelen Blake on saniyenin altına inebildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder