19 Eylül 2011 Pazartesi

Bu Galatasaray Kimin Takımı?

Galatasaray bu sezon son yıllarda hiç olmadığı kadar iddialı. İBB kazası sonrasında oynadıkları Samsunspor maçıyla da bunu gösterdiler. Ama benim izlediğim Galatasaray'da Arda'sız düzende saha içi lider eksikliği ve bir türlü rakip ceza sahası içerisine taşınamayan oyun etkinliğine bir çözüm bulmaları gerekiyor.

Baros çıktıktan sonra Sercan ve Elmander ikilisiyle geçilen 4-4-2 saha içi düzeni pozisyon üretemeyen takımın ceza sahası etkinlğinin artmasını sağlasa da hala bu konuda katedilecek mesafe var gözüküyor. Esas sorun Galatasaray'ın kimin takımı olduğu? Hani son dönemde sıkça bahsedilen Türk Basketbol takımı için de sorulan sorunun cevabı.

Galatasaray bir dönem Hagi'nin takımıydı, tamam çok ciddi bir destek vardı saha içinde ve Hakan Şükür gibi Türk futbolcular için bir lider ama hiçkimse o dönem takımının Hagi'nin değil de bir başkasının takımı olduğunu söyleyemez. Son yıllarda bayrağı Arda devraldı, bunun sıkıntılarını da yaşadı ama Galatasaray artık Arda'nın liderliğinde bir takımdı.

Bugün geline noktada ise yenilerin hemen bu bayrağı teslim alması için bir süreye ihtiyaç var. Eski dönemden kalan oyuncular arasında ise bu bayrağı teslim alabilecek ölçekte bir oyuncu yok. Yenilerden Selçuk'un bu bayrağı taşıyabileceğini sanmıyorum. Çok iyi bir yardımcı oyuncu ama başrol konusunda bana güven vermiyor. Melo olabilir ancak onda da takımı yönlendirebilecek saha içi futbol zekası yeterlilik gösterir mi endişelerim var.

Galatasaray taş gibi bir takım, bu sezon onlar da iddialı olacaklar. Ama taş gibi takımı yontacak saha içi lider sezon boyunca en büyük handikapları olacak. Eğer Samsunspor maçında Sercan'ın verdiği incelikli pas ve Elmander'in füzesi olmasa ciddi sıkıntıya girebilecek bir senaryo ortaya çıkabilirdi. Herkes saha içi lidere gerek yok zaten Fatih Terim o sihirli dokunuşları yapıyor diyebilir ama sadece kenardan yapılan müdahaleler yeterli olmayabilir bazı maçlarda. Ya da başlıktaki sorunun cevabı bu takım Fatih Terim'in takımı ise o noktada da hala saha içi lider konusunda problem olacak demek durumundayım.

Öte yandan şu da bir gerçek ki bu takımın oyuncu yapısı itibariyle oynayabileceği yegane düzen 4-4-2'dir. Hele Hasan Şaş'ın deyimiyle Riera ve Sabri gibi kanat oyuncularıyla 2-5-3 hiçbir şekilde oynayamaz. Son olarak ağır defans hattına (alternatifli bir takım savunmasına sahip Galatasaray bu bölgede sıkıntı yaşamayabilir belki) bir de alınırken çok desteklediğim Muslera'nın son iki maç performansını not edelim. Geçen hafta hatalı gol yedi, bu hafta karşı karşıya hatalı demeyenler bolca çıkabilir ama çok erken yattı o pozisyonda da malesef. Bu pozisyonun defansla uyum süreci ile bir alakası yok. Bir kalecilik hatası sadece.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder