22 Kasım 2010 Pazartesi

60'larda Bile 60 Metre Deparla Gol Yemezler Hocam

Schuster ve Beşiktaş konusunda yazmak için biraz daha bekleyeceğim ama Schuster'in 1960'ların futbolunu oynuyorlar dediği bazı Anadolu takımları için birkaç kelam edesim geldi açıkçası.

Schuster'in açıksözlülüğüne diyecek yok, düşündüğünü söyleyen bir adam. Futbolculuk hayatında da, teknik adamlığında da böyleydi. Bu yüzden kalkıp da ne konuşuyor bu adam yahu demek abesle iştigal olur. Yürekli de bir adamdır zira bir Real Madrid-Barcelona maçı öncesi şanslarının olmadığını ve rakiplerinin oynadığı futbolun başka bir düzeyde olduğunu söylemek Madrid eşrafınca aforoz edilmek için yeterli olduğu halde bunu söyleyebilmiştir.

Ama şu 1960'ların futbolunu oynuyorlar lafına pek katılmıyorum. Zira La Liga'da oynayan tepedeki 3-4 takımla ligin dibindekiler arasındaki uçurum Süper Lig'de bile yok. Eğer 60'ların futbolundan bahsediliyorsa bu haftasonu Barcelona karşısındaki Almeria'nın ortaya koyduğu oyun için de farklı birşey düşünülemez. Günümüz futbolunda bu kadar pozisyon verecek romantikliği göstermek artık çağdışı bir hal almıştır. Ha seyir zevki açısından mest oldum mu derseniz oldum ama asli görevi Almeria taraftarlarını mutlu etmek olan bir takımın beni mutlu etmesi bir başarı göstergesi olamaz. Tıpkı Konyaspor'un Beşiktaş'a farklı yenilip kendi şehrindeki taraftarlarını mutsuz etmesi gibi.

60'ların futbolundan konuşmak gerekirse bana göre Beşiktaş-Konyaspor maçına dair o yıllarda dahi görülmemesi gereken bir enstantane var: O da topla 60 metre depar atıp takımını 1-0 öne geçiren Grajciar'ın golü. Ne Grajciar o yetenekte bir adam ne de Beşiktaş kadrosu bu deparı attıracak fiziksel yetersizlik ve savunma zaafiyeti içerisinde oyunculardan kurulu.

O zaman sorunu başka bir yerlerde aramak gerek. Ama 60'ların futbolunda değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder