3 Nisan 2012 Salı

Ofsaytı Bilmeyen Sadece Kadınlar mı?


Offside 2006 yılı İran yapımı ve Berlin Silver Bear ödülünü kazanmış bir film.filmin hikayesi de ülkede futbol izlemesi yasaklı olan İranlı kadınların futbola olan aşkını konu ediyor. Biz ne kadar erkek oyunu diye sahiplensek de, ofsaytı bilmiyorlar diye dalga geçsek de, ofsayt kuralını bilmeyenler sadece kadınlar değil, biz de erkeklerde bihaber durumdayız. Hem de konu hakkında otorite kabul edilen isimler seviyesinde.

Bugün Milliyet Gazetesi'nin internet sitesinde ofsayt kuralının 2011-2012 sezonunda nasıl yorumlanması gerektiğine dair bir yazı yayınlanmış. Yazıyı buradan okuyabilirsiniz, ben belge niteliği taşıması açısından aynen blogda da yayınlıyorum.

"FIFA Kural Kitabı’nda yer alan ilgili ofsayt pozisyonu grafiklerini inceledik. FIFA Kural Kitabı’nın 59’uncu sayfasından itibaren başlayan, “İlave talimatlar ve hakemler için rehber” bölümünde, ofsaytın modern tanımı resimlerle örneklendiriliyor:


Topa dokunursa ofsayt:
Sayfa 106, grafik 1’de “Rakibine müdahalesi bulunmayan ofsayt pozisyonundaki hücum oyuncusu (A) topa dokunuyor. Yardımcı hakem, oyuncu topa dokunduğu anda bayrağını kaldırmalıdır.”
Topa dokunmuyor, ofsayt değil:
Sayfa 105, grafik 3’te ofsayt pozisyonundaki hücum oyuncusu (A) topa doğru koşuyor ve ofsayt pozisyonunda bulunmayan takım arkadaşı (B) de topa doğru koşuyor ve topla oynuyor. (A) oyuncusu ofsaytla cezalandırılmaz, çünkü topa dokunmamıştır.
Kalecinin görüş çizgisini engellerse ofsayt:
Sayfa 108, grafik 6’da “Ofsayt pozisyonundaki hücum oyuncusu (A), rakip kalecinin görüş çizgisini engellemektedir. Oyuncu ofsaytla cezalandırılmalıdır.”
Topla oynamazsa, rakibinin topla oynamasını önlemezse ofsayt değil:
Sayfa 109, grafik 8’de “Ofsayt pozisyonundaki hücum oyuncusu A (topla oynamıyor), topa doğru koşuyor fakat rakibinin topla oynamasını ya da oynayabilmesini önlemiyor. A, B’yi aldatan veya dikkatini dağıtan bir jest ya da hareket de yapmıyor. Pozisyon ofsayt değil."

Bu noktada bir kez daha görüyoruz ki Erman Toroğlu ve Ahmet Çakar gibi isimlerin futbol oyun kuralları üzerine söyledikleri padişah fermanı değil. Hatta Markus Merk gibi çok kariyerli bir isim dahi yaptığı yorumda yanıldı. Bir başka konu da bu durumda Fenerbahçe-Galatasaray maçında Alex için kalkan bayrağın da geçerli olmadığı.

Açıkçası ben kuralı bilmekle birlikte Sow'un pozisyonunun nasıl değerlendirileceğine hakim değildim. Artık çok net bir şekilde değerlendirme imkanımız olacak.

1 yorum:

  1. Sayfa 109, grafik 8’de “Ofsayt pozisyonundaki hücum oyuncusu A (topla oynamıyor), topa doğru koşuyor fakat rakibinin topla oynamasını ya da oynayabilmesini önlemiyor.

    Sow orada ofsaytta o koşuyu yapmasa Trabzonspor defans hattı Christian'ı trene bakar gibi izler miydi yoksa verkaçlarla gelen Christian'ı durdurmaya mı çalışırdı ?

    O zaman demekki A futbolcusu, topa doğru koşuyor ve rakibini de bir şekilde yanıltıyor diye yorumlanabilir... Bence ofsayt..

    Bu tip şeylerde yazılı metine değil, yazılı metinin anlatmak istediğine bakılır. Anlatılmak istenilen nedir, ofsayttaki adam pasif mi aktif mi ? Pozisyonun gelişimine etkisi var mı yoksa orda olmasa da olur mu ?

    YanıtlaSil