21 Nisan 2009 Salı

Futbol Dünyası Irkçılığa Karşı



Haftasonu oynanan maçta Balotelli Juventus taraftarlarının ırkçı hakaretlerine maruz kaldı. Bunun üzerine İtalyan spor Mahkemesi'nce Juventus'un sahasının bir maç kapatılması kararı alındı. Kararın gerekçesinde her bir yarıda beşer kez toplamda ise on kez yapılan ırkçı tezahüratlar gösterildi. Eski Juventuslu UEFA Başkanı Platini sert bir tepki vererek bu tip olaylarda maçın yarıda bırakılması gerektiğini savundu.

Dünyanın pek çok ülkesinde futbol çevreleri ırkçılığa karşı olabildiğince sert tedbirler almaya gayret gösteriyorlar. Geçmişte Premier Lig'de sıkça rastladığımız bu durum artık İngiltere'de pek yaşanmıyor. Buna karşılık İspanya'da oldukça fazla olaya özellikle de Eto'o nezdinde yapılan ırkçı tezahuratlara rastladık. Keza İtalya'da da.

İtalya'da özellikle Lazio taraftarları bu konuda başı çeken taraftar grubu. Bir zamanlar Di Canio'nun efsane haline gelmesi de onun attığı gol sonrası tribünlere Nazi selamı vermesine dayanıyor. Taraftar grupları aşırı sağcılardan oluşmakta. Juventus Kulübü'nün de en ateşli ve saldırgan taraftar grubunu Juventus Ultras Grubu oluşturuyor.



Tüm bu yaşananların üzerine Juventus'un daha elit Ultras Gruplarından Drughi'den bugün bir açıklama geldi:

"Kimse Balotelli'den özür dileyip dilemeyeceğimizi sormasın, çünkü yaptığımız bu tezahüratlar onun ırkından dolayı değil, tribünleri kışkırtan provakatif davranışlarından dolayıydı".

"Vierra ve Muntari'nin de derisi siyah ancak onlar bu tezahüratlara maruz kalmadılar".

"Kadromuzda yeralan Muhammed Sisokko'yu da hatırlatmak isteriz".

Benim daha çok takıldığım nokta Türkiye'de benzer bir olay yaşandığında o olayı gerçekleştiren camianın eski bir futbolcusu Federasyon Başkanı olsa Platini gibi davranır mı? Bu sorunun cevabını merak ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder