24 Eylül 2009 Perşembe

Teknik Adam Profilleri


Hepiniz biliyorsunuzdur Independent gazetesinin meşhur bir "en iyi 10" serisi var. Son dönemde iki liste yaptılar, ikisinde de benzer isimlere rastlamak mümkün.

Britanya futbolunun "en iyi" ve dünyanın "en korkulan" menajerleri/teknik adamları listelerinin her ikisinde de birinci sırada Alex Ferguson'u görüyoruz. Brian Clough birinci listede üçüncü, ikinci listede ikinci sıradan kendine yer buluyor.
Bu noktada iki farklı teknik adam prototipinin çarpışması sözkonusu gibi düşünülebilir ama aslında değil. Altını çizmek istediğimiz konu futbolcular teknik adamdan korkmalıdır da değil. Ama futbolcu teknik adamından mutlaka çekinmelidir daha doğrusu saygı duymalıdır.

Independent'ın Britanya'nın en iyi teknik adamları listesinde Morinho, Fabio Capello, Arsene Wenger gibi isimler de var. Ve bu isimlerin bazıları hakkında takımdan ayrıldıktan sonra ayrılan futbolcuların olumsuz söylemlerini de duymak mümkün. Ama hepsi çalıştırdıkları dönem içerisinde takımın tek patronu olabilmiş isimler.

Bir diğer profil de patronun yardımcısı olanlar. Mesela Leonardo, Pellegrini, Ancelotti, Ranieri gibi isimler. Bu adamlar da asla ve asla iyi teknik adam olarak anılamayacak isimler. Mesele en korkulan olmak değil elbette mesele saygı duyulan olmak.
Velhasıl ne kadar iyi teknik adamsın sorusunun yanıtı sadece adam olduğun kadar teknik adamsın değil elbet. Ancak birinci koşulu bu. İpleri yönetimde olan, devamlı kıvıran, futbolcunun güvenmediği, devamlı arkandan konuştuğu ve kuyunu kazdığı, hatta ulu orta şikayet ettiği bir teknik adamın en başta adam olma konusunda eksikleri vardır diye düşünüyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder