29 Eylül 2009 Salı

Old Firm'in En Dramatik Hikayesi: Johnny Thompson


Haftasonu Rangers kendi sahasında Celtic'i ağırlayacak. Yine tarihi rekabetin unutulmaz maçlarından birine şahit olacak Ibrox Park. 5 Eylül 1931'de bundan tam 78 yıl önce de Old Firm'in en dramatik maçlarından birine sahne oldu Ibrox Park. Bir Rangers atağında rakip oyuncunun ayaklarına kapanan Celtic kalecisi Johnny Thompson feci bir şekilde sakatlanarak hayata veda etti.

Henüz ikinci yarının başlama vuruşundan beş dakikalık bir zaman geçmişti. Maç golsüz eşitlikle devam etmekteyken genç kaleci Rangers forveti Sam English ayağındaki topa doğru kendini bıraktı. Sam English'in dizi Johnny'nin kafasına geldi ve o pozisyonda aldığı darbe ile ağır bir biçimde sakatlanan Johnny Victoria Hospital'a kaldırılsa da akşamının ilerleyen saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

Johnny Thompson o gün daha doğmayan Celtic taraftarları için de gelmiş geçmiş en büyük kalecidir. The Story of the Celtic'in yazarı eski Celtic menajerlerinden Willie Maley de kitabında onun için tüm galaksi üzerinde Celtic'in kalesini emanet ettiği en büyük kaleci olarak bahseder. Çok beğenilen, alçakgönüllü ve kibirli olmayan bir genç adamdır Johnny ona göre. Kısa süren kariyerine rağmen17 yaşında yeşil beyazlı formayı giymeye başlayan Johnny Celtic ile iki İskoçya Kupası sevinci yaşamıştır.

Anısını yaşatmak için küçük yaş gruplarında 1983 yılından beri adına The John Thomson Trophy turnuvası düzenlenmektedir. Kalecilerin prensi adına ayrıca bir de müze bulunmaktadır. Taraftarlar ise onu aşağıdaki şarkı sözleriyle ölümsüzleştirmişlerdir.

THE JOHN THOMSON SONG
A young lad named John Thomson,From Wellesley Fife he came,To play for Glasgow Celtic,And to build himself a name.
On the fifth day of September,Against the Rangers club he played,From defeat he saved the Celtic,Ah but what a price he paid.
The ball rolled from the centre,Young John ran out and dived,The ball rolled by; young John lay still,For his club this hero died.
I took a trip to Parkhead,To the dear old Paradise,And as the players came out,Sure the tears fell from my eyes.
For a famous face was missing,From the green and white brigade,And they told me Johnny Thomson,His last game he had played.
Farewell my darling Johnny,Prince of players we must part,No more we'll stand and cheer you,On the slopes of Celtic Park.
Now the fans they all are silent,As they travel near and far,No more they'll cheer John Thomson,Our bright and shining star.
So come all you Glasgow Celtic,Stand up and play the game,For between your posts there stands a ghost,Johnny Thomson is his name.


1 yorum:

  1. futbol kitaplarında maçtan önce uyuşturucu aldığı söylenir. Tabi sağlam bir dayanağı yoktur.

    YanıtlaSil