25 Eylül 2009 Cuma

Metin Oktay Olmak


Being John Malkovich filminde Craig bürosunda dosya dolabının arkasındaki gizli kapıdan içeri girdiğinde birdenbire John Malkovich'e dönüşüyordu. Hayat öyle değil malesef, Hakan Şükür'ün çektiği dolabın arkasında gizli bir kapı olmadığı için o Metin Oktay olamadı.

Bu hafta çokça konu edildi Hakan Şükür yazılara. Benim ikinci Metin Oktay olamaması ile ilgili iki küçük anektodum var. Bizim ailede dedemler ve anneannem Fenerbahçeli, büyük dayım (babamın dayısı) ve babaannem Galatasaraylı'dır. Babam ve eşimin tüm ailesi de Galatarasaylı'dır. Dayım, kardeşim ve halam ise Fenerbahçeli. Velhasıl böyle gider... Bir tek dayımın oğlu Beşiktaşlı olmuş ama onunda küçüklüğünü bilirim Fenerbahçeli idi. Diyeceğim bu kadar fanatik bir kutuplaşma var ailede.

Bu kutuplaşma içerisinde babamın dayısının yeri ayrıdır. Çünkü daha birkaç seneye elden ayaktan düşmeden öncesine kadar her sene Metin Oktay'ın ölümünün yıldönümünde mezarına kadar giden, dualar eden ve yıl içerisinde de ara sıra ziyaret eden bir adamdır kendisi.

Dedem (babamın babası) fanatik Fenerbahçelidir. Birçok anısını anlatmıştır bana küçüklüğümde futbol maçlarına ilişkin. Ballandıra ballandıra anlattığı bir de Metin Oktay'ın 1959'da Fenerbahçe ağlarını yırtan golü vardır. Türkiye Ligi finalinin ilk ayağında 1-0 Galatasaray'ın kazandığı maçtaki golü o kadar anlatmıştır da finalin ikinci maçında Fenerbahçe'nin4-0 ile şampiyon olduğunu anlatmak aklına gelmemiştir. İşte Metin Oktay böyle bir iz bırakmıştır dedemde.

Babamın dayısı (büyük dayı) ve dedem... İki farklı insan ve iki farklı takımı tutuyorlar. Ama ikisininde hatıralarında derin izler bırakan ortak paydadır Metin Oktay. Galatasaray'da kimse ikinci bir Metin Oktay olamaz, olmamalıdır da.

Hakan Şükür'ün daha lafa başlarken ikinci Metin Oktay olmak çıtası zaten yanlıştır. İnsanlar başka biri değil kendileri olarak gönüllerde yeredebilirler. Yoksa dedemin sakalları olsaydı, Hakan Şükür'ün Fenerbahçe'ye attığı golü anlatırdı. Dedemin sakalları da vardı ya neyse.

Hakan Şükür gönüllerde ne kadar yer etmiştir ayrı bir konu. Onu ancak dolabı kaldırıp arkasında biz gizli kapı var mı baktığımız zaman görebileceğiz.

Not: Dedem vefat edeli yıllar oldu. Büyük dayı hala yaşıyor Allah uzun ve sağlıklı ömürler versin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder