14 Haziran 2009 Pazar

Anadolu'nun Bayraktarlığı


Anadolu'nun bayraktarlığını yapan takımlar hep oldu ligimizde. Trabzonspor bunlar içerisinde adını dördüncü büyük olarak yazdıran tek Anadolu takımıydı ama Eskişehirspor, Kocaelispor, Gençlerbirliği, Gaziantep gibi takımlar zirveyi oldukça zorladılar dönem dönem.

Son yıllarda ise Anadolu bayrağını eline alan takım Sivasspor oldu. Sivasspor'un bu bayrağı devralması için rastlantıdan ötesini aramak gerekiyor. Öncelikle şehir insanının Sivaslı olma kültürüne sahip kalabalık bir nüfustan ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış olmasından gelen yapısal bir avantajı olduğunu bilmek gerekiyor. Bu bağlamda takıma sahip çıkma konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyor Sivasspor. İstanbul'da oynadığı maçlarda da bunu görüyoruz zaten.

Başarıdaki asıl büyük etken istikrarı yakalamış olmaları ve başından beri belirli bir programın kulüp bünyesinde takip edilmesi. Takım Bülent Uygun'a emanet edilmiş durumda ve kimse işine karışmıyor. Allah için o da işini düzgün yapıyor. Mecnun Otyakmaz dışında bu kadar popülariteye rağmen tek bir kulüp yöneticisini basında göremiyorsunuz.

Bugün bir kulübün minimum geliri yıllık 15 milyon TL civarında. Bu da kulübün yaşaması, doğru ve yerinde transferler yapabilmesi için yeterli bir meblağ. Bu gelirin Sivasspor tarafından çok iyi yönetildiği de bir gerçek. Son yıllarda yapılan yerli ve yabancı transferlere bakıldığında da en isabetli işin Sivasspor'da gerçekleştiğini görüyoruz.

Sivas küçük bir şehir, bu nedenle futbolcunun hayatı da tesisler ve evi arasında geçiyor. Yani tam anlamıyla İstanbul'da Laila, Sivas'ta La İlahe İllallah... Bu ifade teknik direktörün ağzından dökülünce her yöne çekilebiliyor ama temelinde bir gerçekliği barındırıyor.

Peki Sivasspor bu bayrağı ne kadar taşıyacak? Burada geçmişte yazdığımız yazılara bakmakta yarar var. Sivasspor'un temel sıkıntısı bulunduğu yeri halen hazmedemiyor olmasında. Sezonun ilk devresi tamamlandığında girişilen Mehmet Yıldız'ı pazarlama kampanyaları, sezon içerisinde genelde Bülent Uygun'un zaman zaman da futbolcuların ağzından dökülen yanlış demeçler hep bu hazım sorununa işaret ediyor. Dolayısıyla öncelikle Sivasspor'un hazmetme sürecini tamamlamaya ihtiyacı var. Yoksa geçmişte Anadolu'nun bayrağını taşımış tüm takımlar gibi onlarda gelecekte kötü günler yaşayabilirler.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar




2 yorum:

  1. abicim blogun çok güzelmiş.yeni rastladım ama yazılarının devamını beklerim..

    YanıtlaSil
  2. maxim saolasın çok teşekkürler, biraz geç bir yanıt olduğu için kusura bakma

    YanıtlaSil