3 Aralık 2009 Perşembe

Arda Orada Oynar mı?


Arjantinli genç yıldız Aguero'yu yazdık bir önceki postta. Şimdi ligimizin yıldızı Arda'ya geçelim. Son günlerde sıkça tartışılan bir konu var ki o da Arda forvet arkası ya da forvete yakın bir pozisyonda oynar mı?

Hiç uzatmadan cevap vereyim ki oynar. Doğrudur Arda'nın en iyi oynayacağı ve verim alacağınız bölge kanattır. Ancak bu onun forvet arkasında başarılı olamayacağı anlamına gelmez. Gerrard profesyonelliğinin ilk yıllarında bir bek oyuncusu iken nasıl başarılıysa ki hiç fena değildi ve şimdide nasıl orta sahayı domine ediyorsa Arda yeteneğinde bir oyuncudan hücum hattının her bölgesinde verim beklemek abesle iştigal değildir.

Ya da Messi, Cristiano Ronaldo gibi oyuncuların mertebesine çıkarmaya çalıştığımız bir adamın hücum hattında farklı bir pozisyonda maç stratejisi içerisinde kullanılmasını eleştirmek de pek makul gelmiyor bana. Maça ilişkin bu stratejinin tutmaması sadece o 90 dakika ile değerlendirilebilecek bir olaydır.

Önemli olan taşları nasıl dizdiğinizdir, mesela Baros'un hemen arkasında Alex gibi forvate yakın bir pozisyonda onu harcarsınız. Oysa Nonda'nın arkasında pekala iş yapabilir. Ya da ikili forvetin arkasında onun yükünü azaltacak bir kurguyla da onu verimli kılabilirsiniz.

Ama en baştada söylediğim gibi tartışma Arda o veya bu pozisyonda oynar mıdan öte nasıl bir kurgu içerisinde o pozisyonda yer verildiği olmalıdır. Ötesi safsata.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder