26 Mart 2010 Cuma

Dünya Kupası'nda Unutulmaz Kareler-9




































İtalya 90 Dünya Kupası tarihinde gol ortalamasının dibe vurduğu ve futbol seyir zevkinin yerlerde süründüğü bir turnuva olarak kabul edilse de Afrika Kıtası'nın o güne kadar ki gelmiş geçmiş en renkli takım performansını izletti Kamerun futbolseverlere.

O takımda 40 deviren Roger Milla'nın attığı her gol sonrası köşe gönderine giderek yaptığı figürler de bir başka tad olarak kaldı gönlümüzde.

Futbolla haşır neşir olduğumuz yılların baharında mahallede iki arkadaş turnuva başlamadan Kamerun'u tuttuğumuzu ilan etmiştik hiçbir futbol temelli dayanağımız olmadan. Daha bıyıklarımız terlememişti ama belki de bir Türk ismine yakınlığından dolayı, o mahalle maçlarında Omam Bıyık ben de Kana Bıyık oluyordum.

Arjantin'i 10 kişi kaldığı maçta 1-0 ile geçerlerken ben de sömestr tatili nedeniyle babamın banka müdürlüğü yaptığı Elazığ'a gitmek için otobüs bekliyordum. Eskişehir'in eski otogarında bir büfeden takip ettim maçın son anlarını. Sonra Hagili Romanya'yı 2-1 ile sahadan sildiler. Gruptan çıkmayı garantiledikleri son maça hiç asılmadan Sovyetler Birliği'ne 4-0 yenilmeleri aslında rakipleri için ilk puanları ve kupadan prestijli bir ayrılış anlamına geliyordu.

İkinci turda rakip Arjantin'i elemelerde 5 golle gömen Rinconlu, Aspirillalı, Higuitalı, Valderramalı ve Pele'nin turnuvanın favorisi ilan ettiği fantastik Kolombiya idi. 120 dakika 2-1 ile bitti ve Roger Milla galibiyete imzasını Higuita'dan kaptığı topla Dünya Kupası tarihinin en unutulmaz gollerinden birini atıp köşe gönderinde klasikleşen dansıyla kutlayarak yaptı.

Çeyrek finalde ise unutulmaz bir eşleşmede uzayan bir başka maçta İngiltere'ye 3-2 ile boyun eğdiler. Eğer normal sürede 7-8 dakika daha dayanabilselerdi 2-1 ile bir üst tura yürüyor olacaklardı. Ama Lineker buna izin vermedi.

Bir daha ne Kamerun bu turnuvadaki performansını sergileyebildi ne de o kadrodaki oyuncular bu kadar üst düzeye çıkabildiler. Ama hoş bir anı olarak kaldı Kamerun hafızalarımızda. O yaz turnuvadan sonra okul bahçesindeki taştan kalelere atılan goller sonrası bahçenin köşesine yapılan koşu sonrası dans edişlerimiz de.

1 yorum: