27 Mayıs 2009 Çarşamba

Barcelona - Manchester United İlk Tango



1984 Barcelona için her açıdan kötü bir yıl oldu. Copa De La Rey: Savaşın Ardından İlk Buluşma yazısında yaşananları yazmıştık. Bu maçtan iki ay önce 7 Mart günü Kupa Galipleri Kupası'nda Barcelona Machester United ile çeyrek final ilk maçına çıktı.

Bir önceki sezonun başarısızlığı, Menotti'nin başını ağrıtıyordu. Keza Maradona bel ağrısının etkisiyle o sezon da beklenenleri vermekten uzaktı. Bu maç öncesi de yine bel ağrıları çeken Maradona oynamak konusunda ısrarlı olunca yapılan iğnelerle sahaya çıktı. Ama sonuç hüsrandı ve Maradona tek bir etkili top yapamadan Menotti tarafından daha devre arası olmadan oyundan alındı. O akşam Nou Camp'da 80.000 kişinin protestoları arasında sahayı terketti Maradona. Belki de ayrılık rüzgarları esas o günlerde Copa De La Rey'den iki ay önce esmeye başlamıştı.

O yıl Kupa Galipleri Kupası'nda 2-0'a karşı deplasmanda alınan 3-0'lık mağlubiyetle kupaya veda etti Barca. 1990-91'de finalde kaybettiklerinden daha fazlasını Maradona'yı kaybettiler bu maçla. Hoş Maradona hala kalbim Barca ile diyor ama tarihte 7 Mart 1984 bir yara olsa gerek içinde. Kupa Manchester'a da yar olmadı ve yarı finalde Juventus'a elendiler. Zaten o dönemde Ron Atkinson yönetiminde FA Cup dışında da bir başarı kazanamadı kırmızı şeytanlar.


Bu maç Avrupa Kupaları'nda iki takımın ilk eşleşmesidir aynı zamanda. Bu iki maç sonrası ise iki kulübün tarihinde önemli olaylara gebedir. Çeyrek final maçının iki sene sonrasında Manu'nun başına Alex Ferguson gelir. Bu da yükselme döneminin başlangıcıdır Manchester United için duraklama döneminin akabinde ki o süreç günümüze kadar devam etmiştir. Belki bu anlamda Manchester United son 20 yılın en istikrarlı takımıdır aslında. Bu maçtan dört yıl sonra da Barcelona'nın başına Cruyff gelir ki bu da Barcelona'nın Avrupa'da yeniden yükselişe geçişidir.

İlk tangodan Manchester United galip ayrıldı. Bu akşam son tangoya çıkıyorlar. Fergi hala takımın başında, Barca'da ise Pep ilk randevu gerçekleştiğinde 13 yaşındaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder