27 Mayıs 2009 Çarşamba

Kupa 2009'un Rüya Takımı'nın



Barcelona ve Manchester United beklenen kadrolarıyla çıktılar final gecesinde Roma Olimpiyat Stadı'na. Oyunun ilk anlarında oldukça yüksek olan pas hataları içerisinde Manchester United daha çok rakip kaleyi yoklar gözüktü.


Ve fakat gol ilk tehlikeli atağında Iniesta'nın bir ara topunda Eto'nun şık çalımı ile Vidic'i bakkala göndermesi ve sağ ayağının üstüyle topu tokatlaması sonucu geldi. Maç öncesinde kalecilerin form düzeyinin düşüklüğünden bahsetmiştik, Van Der Sar çıkarabileceği bu topta zayıf bir müdahale ile topu içeri almış oldu. Gol sonrası Ronaldo'ya dönen kameralar onun herşey yolunda motivasyonunu izletti bize ama ilk yarı boyunca Manchester United hiç etkili olamadı. Oysa oyun planlarında rakibin sağ ve sol defans bölgesindeki eksiklikleri bu bölgelerdeki savunma oyuncularının arkasına atılan toplarla göbekteki Toure Pique ikilisini ağırlığından da faydalanarak gole ulaşmak vardı ama genelde defansın sol ve sağ kanadı çakılı oynayınca bu planda geçerliliğini yitirdi.

Barca ise maça 4-3-3 dizilişinde başlayarak öndeki üçlünün yerini bolca değiştirdi. Ön alandaki bu hareketlilikte oyunun 30'lu dakikalarında bir beş dakika Eto'yu sağ hücum alanından içeri kaydırdılar ki, bu bölümde Puyol'un çakılı oynamadığı ender sürelere sahne oldu, Eto'nun boşalttığı alana girerek rakibi sürklase ettiği bir bölüm izledik. Kimse böyle bir hamle beklemediği için Puyol bu beş dakikalık süreçte bolca orta kesti rakip ceza sahasına. 40.dakikadan sonra kısa bir süre tam tersini Henry'i içeri kaydırıp Silvinho ile denemek istediler ama çok kısa süre içerisinde vazgeçtiler.



İkinci yarıya Alex Ferguson Tevez'i alarak aslında benim her zaman Manchester United'ta görmek istediği oyun düzenine dönerek başladı. Fletcher'ın yokluğunda Anderson'un kenara çekilmesiyle bu hamle Barcelona için aslında boş alanlar bulması anlamına geliyordu ki nitekim Barca bu hamle sonrası daha rahat oynamaya başladı. Hatta ilk yarıda hiç gözükmeyen Henry'nin bir anda etkinliği arttı.

Oyunun son 30 dakikasında Park'ı çıkarıp Berbatovu sokarak bütün riskleri alması Xavi - Messi ortak yapımı bir golle sonuçlandı ki ben Messi'nin kafa ile ceza sahasında bu kadar boş kalarak attığı bir golü hatırlamıyorum. Bu dakikadan sonra maçtan önce zayıfta olsa ilk onbirde oynayabileceği düşünülen Scholes oyuna girdi ama orta sahada dengeleri sağlamak için artık çok geçti.



38'lik Pep muhtemelen dünyada kariyerinin ilk yılında 3 kupa birden kaldıran ve bunlardan bir tanesi Şampiyonlar Ligi olan ilk teknik adam olarak tarihe geçti.



Öte yandan Barca yüzünden kariyerinde önemli bir eksiğe sahip olan Henry yine Barca sayesinde bu eksikliği kapatmış oldu.



Eto giderayak bir daha Barca'ya böyle bir forvetin kısa süre içerisinde gelmeyeceğini gösterdi. Problemlerle geçen iki sezondan sonra Pep ile de elektrikli başlayan ilişkisi sonunda takımın yararına pozitif bir güce dönüşünce çok katkı sağladı bu sezon Barca'ya.



Ve Messi: Artık onun önümüzdeki sezon yılın en iyi futbolcusu ödülünü alması garanti hale geldi. Hatta bu ödül verilene kadar topa dokunmasa bile artık ödül Messi'nin kucağında.

Manu ilk kez çıktığı bir Şampiyonlar Ligi finalinden eli boş ayrıldı. Maçı önce orta sahada kaybettiler ve Barca'nın sürekli saha içinde rotasyona tabi forvet hattı karşısında başları döndü. Ve bu sezonki ŞL finali herkesin görmek istediği sahne ile Platini'nin kupayı Puyol'a teslim etmesi ile sona erdi.

Not: hiçbir şeyden kaçınmadık bu final için ve Roma'ya acar muhabirimiz Ali Baras'ı gönderdik. Cuma final gününe ait eşsiz fotografları yayınlayacağım:-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder