21 Eylül 2011 Çarşamba

Liseli Erkekler Gibi

Okul yıllarında sınıf maçları olurdu ya hani sınıfın kızları da izlemeye gelir, sınıf takımındaki herkes Maradona olma gayretiyle topu eline ayağına dolaştırır, bir taraftan da yaptığı her güzel hareket sonrası kenarda maçı takip eden kızlara bir kesik atar ve hep maç sonu skor itibariyle bir hüsran yaşanır... Dün Şükrü Saraçoğlu'nda işte tam anlamıyla böyle bir ortam vardı.

Resmi rakamlara göre 41.633, sonradan stadın kapılarının açılması ile maç içerisinde 50.000'leri bulan kadın ağırlıklı çocuklardan da oluşan muhteşem koro maç öncesinde yaptığımız bütün geyikleri ağzımıza tıkarcasına Son Mohikan ile atkılarını iki ellerinin arasında kaldırıp indirirken sahadaki Fenerbahçeli futbolcuların lise takımındaki bıyıkları terlememiş öğrenciler gibi hisetmemeleri kaçınılmazdı. Nitekim öyle de oldu 90 dakika boyunca sahada hayalet gibi dolaşan ve ne yaptığı pek de belli olmayan bir takım vardı. Futbolcu açısından alışık olunmayan bu durumu anlayışla karşılamak gerekir. Maç boyunca tribünlerden yükselen tiz ses bir çığ gibi büyürken insanın nutku tutuluyor, gülümsemekle ağlamak arasında bir ruh halinde biraz duygusal, biraz mizah içeren bir ruh halinde biz erkekleri de sahadaki futbolu izlemekle tribünleri izlemek arasında bırakıyordu. Dia 41. dakikada golü attığında dünyanın en şanslı adamı olduğunun farkında mıydı bilemiyorum ama stadyumda Issiar diye anons edildiğinde bir daha dünya üzerinden hiçbir yerde duyamayacağı çoğu kadından oluşan 50.000 kişilik koronun Dia demesi ve bunu birkaç kez tekrarlaması bile diz bağlarını çözebilir bir erkeğin. Bana "Armağan" diye bağırsalar o vakit heyecandan bayılırım itiraf edeyim. Bu memlekette kaç erkek için bir kadın ismini böyle tutkuyla haykırmıştır acep?

Her yönüyle bir tarih aynı zamanda bir dumur olayını yaşadık ülkece. TFF'nin aldığı kararı ne kadar yanlış bulsam da ve kadınların pozitif ayrımcılık feryatlarından daha çok erkekleri birer futbol teröristi yerine koyan tavrın çok daha çirkin olduğunu düşünsem de dünya üzerinde bir daha hiç bir şekilde sahne almayacak Fenerbahçeli  kadınların tutkusunu izledikten sonra bu düşüncelerin hepsi uçup gitti.

İlk prova hiç fena değildi, aslında hiç fena değildi çok hafif kalır muhteşem bir gösteriye dönüştü. Tezahüratlarda senkronizasyon yoktu ama desteğin samimiyetini iliklerinizde hissediyordunuz. Futbolun ruhuna aykırı bu kadar kadın diyordum, onlar hem "sarı-larcivert-en büyük-fener" çektirerek, hem de 61. dakikada Trabzon'a az küfürlü bir gönderme yaparak pekala uyum sağlayabileceklerini gösterdiler. Bir daha tezahüratlarını kaldırıp, maç boyunca sıksık tekrarlanan tiz "Alex" tezahüratlarını bir kenara koyarsak hiç fena değillerdi.

Adını ne koyarsanız koyun dün Fenerbahçeli kadınlar Türkiye'nin en büyük STK'sı Fenerbahçe'dir diye bağırdılar. 24 saat gibi kısa bir sürede organize olup, 10.000 kişiyi stadyumlara sokamayan takımların oynadığı bir ligde İslam Çupi'nin Fenerbahçe'nin büyüklüğü başka bir büyüklüktür adı konulamaz cümlesini boşa çıkardılar. Tam da Fenerbahçe'nin büyüklüğünün tarifini verdiler dosta düşmana. Dün yaşanan kadınların ve çocukların maça gitmesi gibi basit bir aktivite değildi. Dün Fenerbahçelilerin gövde gösterisiydi ve hangi takımı tutarsa tutsun, dün o sahneyi izleyen rakip taraftarlarını müthiş derecede kıskandıracak bir duruştu.

Dün Fenerbahçeli kadınlar noktayı koydular. Formalarıyla, atkılarıyla, tişörtleriyle biz erkeklere bu sabah itibariyle garip gelen ve oyuncağımız elimizden alınmış hissi yaratan bu kadınlar oldular. Dün Fenerbahçeli kadınlar "daha yeni başlıyor" ifadesinin ne demek olduğunu haykırdılar. Dün bana Fenerbahçe sevgisini liseli aşıklar gibi yaşattılar. Ve benim de liseli erkekler gibi dizlerimin bağını çözdüler televizyon karşısında olsam da.

Ve unutmamalıyız, dün ki başarılı kadınların ve çocukların arkasında da erkekler vardı. Tezahüratları öğrettiler, ellerine pankartları tutuşturdular, formalarını verdiler, ocağa yemeği koyup evde, çevredeki kafelerde stadyum çıkışında ailelerini beklediler. Kaldırımdan destek verdiler. Tıpkı onlarda lisede sevgiliyi bekledikleri günlere geri döndüler...

1 yorum:

  1. hayatım boyunca unutamayacağım bi gün oldu,her yaptığımız organizasyon diğerlerinin yüzüne sert bi tokat oluyor...!saygılar(mustafa)

    YanıtlaSil