25 Nisan 2012 Çarşamba

Futbolda Artık Verimlilik Tartışılmalı

Yukarıda Barcelona - Chelsea maçının istatistikleri var. Benim gözüme çarpan %72 topa sahip olan bir takımın kaleyi bulan 5 şutuna karşılık, rakibinin sadece %28 ile oynayıp kaleyi bulan 3 şutunun olması.

Barcelona'nın total futbol anlayışına sonuna kadar saygım var ve halen tartışmasız en iyi olduklarını düşünüyorum. Dünya futbolunda yeni bir Yunanistan modeli olmasını da kesinlikle istemem. Ancak sözkonusu verimlilik ise futbol adamlarının da oturup düşünmesi gerekiyor. Efektif bir oyun istatistiği değil Barcelona'nın ki, total futbol prensiplerinden taviz vermeden şapkayı önlerine koyup topla daha az oynayıp yine oyun hakimiyetini sürdürebilecekleri ama gol yollarına daha efektif gidebilecekleri bir modele dönüştürmeliler bu oyunu.

Ramires'in attığı gol efektif bir hücumun en güzel örneği belki de. Chelsea'nin oyununu övmek adına değil, çünkü Çanakkale geçilmez ile her zaman maç kazanılmaz ama Barca'nın da hala çıkabileceği bir üst basamak olduğunu görmek adına değerli bu rakamlar. Topa sahip olmak nereye kadar? Bence oyun hakimiyetine sahip olacak kadar topa sahip olmak ve sahip olduğun anlarda efektif kullanmak daha değerli.

Siz %72 topa sahip olup kaleyi bulan 5 şutu mu tercih edersiniz yoksa %58 topa sahip olup kaleyi bulan 9 şutu mu? Eğer bu kadar baskın oynamaya kalkarsanız rakibiniz de Çanakkale geçilmezi oynamak zorunda kalır ve başını ilk kaldırdığında gole gider.

Tıpkı haftasonu oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi gibi.

2 yorum:

  1. o 3 şuttan birisi efsanevi bir aşırtma, diğeri 60m'den şut, diğeri de fernando torres'in 70 m top sürmesi. her açıdan efsanevi bir maçtı. 2 sene önceki gibi.

    YanıtlaSil
  2. Evet katılıyorum futbol adamlarının da oturup düşünmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil