19 Nisan 2012 Perşembe

Futbol Endüstrisinde Finansal Durum Bilgi Çizelgesi

Futbol endüstrisi üzerine hazırlanmış başarılı bir bilgi çizelgesi. Güncel verilere tek bir tabloda hakim olmak açısından yararlı olacaktır.

-Son dönemde futbolda finansal krizler

-Premier Lig takımlarının finansal durumları, gelir kaynaklarının dağılımı

-Son 20 yılda Premier Lig ve diğer alt liglerin futbolculara ödenen paralar yüzünden açılan makasın çarpıcı bir görünümü.

-Dünyada en çok kazanan futbolcular ve gelir bakımından dünyanın en büyük kulüpleri listesi.

Hepsi birarada.

Ada futbolunda Premier Lig ve alt liglerdeki futbolculara yapılan ödemelerde makasın bu kadar hızlı bir şekilde açılmış olması aslında gerçekten korkutucu bir tablo. Ve bu tablo Ada futbolu için ne kadar keskin gözükürse gözüksün benzer dağılımlar diğer ülke futbolları için de geçerli. Süper Lig için de mesela.

Rus oligarkların ve Arap sermayedarların futbola olan yatırımları kuşkusuz bu makası açan ilk faktör olsa gerek. Real Madrid'in 2000'lerde başlayan Galacticos 1 ve Galaticos 2 dönüşümü de aslında benim gibi romantik bir Real Madrid taraftarını takımdan soğutmuş ve bu tabloya katkıda bulunmuştur.

Futbolda mali kriterler sert bir şekilde uygulanmaya geçmeden, NBA gibi tavan ve taban ücret politikaları belirlenmeden, hatta takımların transfer politikalarına müdahale edilmeden bu tablonun normalleşmesi beklenemez.

Öte yandan top liste takımlarının da bu müdahaleye izin vermeyeceklerinin altını çizmek gerekir. En kötüsü de peki ne olacak sorusunun cevabını verememek.

Taraftar profillerinin değiştiği, futbolun giderek elit bir tabaka tarafından stadyumlarda izlendiği bir dönüşümü de yaşadığımız şu günlerde gerçek futbolseverin takımını ancak TV yayınından izleme şansı var bu finansal döngüde özellikle ülkemizdeki bilet fiyatlarına da baktığımızda. TV yayın gelirlerinin bu kadar önemli bir pay aldığı günümüz futbolunda da ancak kendi takımını takip edebilen ve bu nedenle futbolseverlikten uzaklaşıp sadece takım taraftarı modeli oluşturan bir yapıdan bahsedebiliriz zira Şampiyonlar Ligi, kendi ligin vs. yayınların farklı yayın kuruluşlarından şifreli yapıldığı bir ortamda birkaç farklı decoder ve üyelik yapmak pek mümkün gözükmüyor. En azından Türkiye için. Çünkü aslında bu bilgi çizelgesi Türkiye'deki futbol endüstrisine de bir ayna tutuyor. Birebir aynı olmasa da birçok benzerlik içeriyor.

Messi için o bu dünyadan değil diyorlar ama aslında yavaş yavaş futbol dünyalı olmaktan uzaklaşıyor galiba. Futbol başka bir gezegenin oyunu olacak mı?

Güzel bir Türk filmi klişesiyle birgün gelecek ve biz ortalama gelir sahibi insanlar bile futbola dönüp şu sözleri mi söyleyeceğiz?

Ey futbol biz ayrı dünyaların insanlarıyız...

1 yorum:

  1. abi tablo iyi güzel de büyük halini koyaydın bu şekilde hiç bir şeyi okuyamıyorum ki. saygılar.

    YanıtlaSil