8 Eylül 2008 Pazartesi

Kısır Döngü

Son on yıla damgasını vuran bir kulüp modeli yaratan Aziz Yıldırım'ın uyguladığı tek adam rejiminin sonlarına gelmiş bulunuyoruz. Fenerbahçe bu dönemde katetmiş olduğu yolu, yine Aziz Yıldırım'ın son yıllardaki politikaları ile geriye sarmaya başlamış gözüküyor.
Aslında kulübün mali açıdan ne kadar iyi yönetildiğini ve futbolun Fenerbahçe'de bir endüstri haline geldiğini kimse inkar edemez. Açıkçası sorun daha çok başkanın futbol takımının yönetimi konusundaki geleneksel yaklaşımını değiştirememiş olmasından kaynaklanıyor.

Türk basınında en çok son dönemde Fenerbahçe'de yakalanan teknik direktör istikrarından bahsedilse de, aslında geçmişten günümüze hiçbir değişiklik yok. Önce Daum şampiyon olunan iki sezonun ardından gelen lig ikinciliği ile, sonra Zico ilk sezonundaki şampiyonluğun ardından en başarılı Avrupa Kupaları serüvenine rağmen önceki teknik direktörlerle benzer bir akıbete uğradılar. Önceki dönem çalışılan teknik direktörler de lig şampiyonluğunu kazanamadıkları için gitmediler mi zaten?

Ön libero mevkine yapılan transferlerle birlikte, Deniz, Selçuk, Maldonado, Emre ve Josico'dan oluşan bir liste var ki, bu kadar çok oyuncunun bir mevki için olduğu başka bir kulüp dünya futbolunda yok açıkçası. Ve ne hikmetse bu oyunculardan hiçbiri Aurelio'nun yerini dolduracak çapta değil. Fenerbahçe tabi ki başarılı olabilir ve bu oyuncular iyi performans yakalayabilirler ama sorun Aurelio'nun nasıl elden kaçırıldığı.

Sorun Aziz Yıldırım'ın ne olursa olsun tek adam olmasından ve bu kültürü aşamamasından kaynaklanıyor. Böyle olunca da gelenekselden vizyonel bir yönetim ve kulüp seviyesine geçme aşamasında problemler çıkıyor. Bu nedenle bugüne kadar tribünlere ekilen tribün teröristleri ortadan kaldırılmak istendiğinde bu başka bir futbol teröristi grup desteklenerek olay halledilmeye çalışılıyor. Yine aynı nedenlerle bir kulüp kendi web sitesi aracılığıyla basın mensupları ile polemiğe giriyor.

Kimse Aziz Yıldırım'ın bu kulübe kattıklarını inkar edemez ama bugün gelinen noktada Fenerbahçe Aziz Yıldırım'ın yönetim anlayışının önüne geçmeye başladı. İşte tam da bu noktada Aziz Yıldırım'ın kendi misyonunu artık doldurduğunun farkına varması gerekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder